Lön Barnskötare Linköping

Snittlön Barnskötare i Linköping

  • Män 2019: 23600/mån
  • Kvinnor 2019: 24100/mån
  • Medel 2019: 24000/mån

Linköping

Linköping är Sveriges åttonde största stad med över 114 000 invånare. Staden ligger på Östgötaslätten vid sjön Roxen och genomkorsas av Stångån. Linköping är residensstad för Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift. Linköping har en lång historia som industristad och man satsar på både produktion och forskning. Flygplanstillverkaren SAAB är ett av de största företagen och det finns ett flygvapenmuseum som berättar om militärflygets historia. Mjärdevi Science Park samlar många företag inom teknikbranschen. Linköping var tidigt en lärdomsstad och Linköpings universitet är numera ett av Sveriges största med runt 32 000 studenter.

Stadsbebyggelse och grönområden

Linköpings stad domineras av den mäktiga domkyrkan i gotisk stil och Linköpings slott som inrymmer ett slotts- och domkyrkomuseum. Gamla Linköping är ett område dit man har flyttat gamla träbyggnader och återskapat en gammal stadsmiljö till ett friluftsmuseum. Men i Linköping finns också många naturområden, även i de centrala delarna. Trädgårdsföreningen är en park mitt i staden med härlig natur och möjlighet till många olika aktiviteter. Att promenera längs Stångån är också trevligt med många intressanta stopp efter vägen. Tinnerö eklandskap är ett naturreservat som sträcker sig ända in i Linköping. Det består av gamla ekar men även barrskogs-, åkermarks- och våtmarksområden.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen