Lön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m. Lomma

Snittlön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m. i Lomma

  • Män 2023: 43300/mån
  • Kvinnor 2023: 42700/mån
  • Medel 2023: 43000/mån

Lomma

Lomma är en tätort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Lomma har cirka 13.000 invånare och ligger vid en bukt som heter Lommabukten, en del av Öresund. Det är inte långt ifrån städerna Malmö och Lund som är två större städer i Skånes län. Lomma har en välkänd strand som kallas för Lomma beach. Man måste dock gå ut en bit i vattnet för att komma till djupare delar, då Lomma beach är väldigt grunt. Fördelen med det är att barnen kan gå mycket längre ut i vattnet än de behöver i vanliga fall vid sjöar som har djupare vattennivåer.

Sevärdheter i Lomma

Förutom Lomma beach finns det mer att upptäcka i Lomma som till exempel kyrkor, slott, Lommas hamn, parker och stränder. I Alnarsparken kan man njuta av blommor, växter, buskar och natur. Elever från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har varit med att utveckla denna vackra park och universitetet ligger intill parken.

Tegelbruk i Lomma

Förr tillverkades tegel i massor och det fanns många tegelbruk men i Lomma etablerades ett tegelbruk på 1800-talet, som sedan blev Skånes största tegelbruk. Tegelbruket, vid namn Tegelfabriken, i Lomma lades dock ned i mitten på 1970-talet, men företaget finns fortfarande idag. Nu sysslar de således inte med tegeltillverkning utan istället med utveckling av fastigheter.


Information om yrket

En arkeolog är oftast anställd vid lokala museum, vid den svenska statens historiska museer eller av privata företag.

Arbetsuppgifter

En arkeolog är en person som arbetar med att studera materiella rester från förgångna samhällen. De undersöker, inventerar, kategoriserar, handlägger, analyserar och dokumenterar olika fynd som hittas vid utgrävningar. När ett fynd analyseras av en arkeolog får vi veta hur gammalt fyndet är, vart det kommer ifrån och vad det kan ha används till. Fynden kan vara allt ifrån smycken, delar av bostäder, vapen, redskap till rester av djur och människor. Andra arbetsuppgifter som en arkeolog kan ha är att fotografera och göra ritningar. En arkeolog kan välja att special-inrikta sig på till exempel marin arkeologi eller medeltida arkeologi.

Arbetsmiljö

En arkeologs arbetsmiljö kan variera eftersom det både kan innefatta att arbeta ute på fält till att analysera fynd. Idag utbildas fler arkeologer än vad det finns jobb så är det många som behöver utbilda sig vidare eller ha osäkra anställningar där man hoppar mellan uppdragen.

Rulla till toppen