Snittlön Fiskodlare i Lomma
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Lomma
Lomma är en tätort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Lomma har cirka 13.000 invånare och ligger vid en bukt som heter Lommabukten, en del av Öresund. Det är inte långt ifrån städerna Malmö och Lund som är två större städer i Skånes län. Lomma har en välkänd strand som kallas för Lomma beach. Man måste dock gå ut en bit i vattnet för att komma till djupare delar, då Lomma beach är väldigt grunt. Fördelen med det är att barnen kan gå mycket längre ut i vattnet än de behöver i vanliga fall vid sjöar som har djupare vattennivåer.
Sevärdheter i Lomma
Förutom Lomma beach finns det mer att upptäcka i Lomma som till exempel kyrkor, slott, Lommas hamn, parker och stränder. I Alnarsparken kan man njuta av blommor, växter, buskar och natur. Elever från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har varit med att utveckla denna vackra park och universitetet ligger intill parken.
Tegelbruk i Lomma
Förr tillverkades tegel i massor och det fanns många tegelbruk men i Lomma etablerades ett tegelbruk på 1800-talet, som sedan blev Skånes största tegelbruk. Tegelbruket, vid namn Tegelfabriken, i Lomma lades dock ned i mitten på 1970-talet, men företaget finns fortfarande idag. Nu sysslar de således inte med tegeltillverkning utan istället med utveckling av fastigheter.
Information om yrket
I Sverige är det främst regnbågslax som odlas men även andra laxfiskar och ål förekommer. Förutom matfisk odlas fisk för utsättning och vidareuppfödning. Själva fiskodlingen sker i dammar, sjöar eller hav och företagen inom vattenbruk är ofta små.
Arbetsuppgifter
Framförallt är det ett praktiskt arbete med skötsel av fisken i dess olika stadier men även administrativt arbete som marknadsföring och ansökningar om olika tillstånd förekommer.
Från rom till slakt är det många olika arbetsuppgifter som fiskodlare. Utfodring, hälsokontroller, vattenanalyser och underhåll av det maskinella liksom packning och transport efter slakt är några av alla moment som förekommer på en fiskodling. En åtgärdsplan gällande biosäkerhet och hygien ska finnas framtagen tillsammans med en veterinär eller djurhälsoinspektör. En person eller organisation godkänd av jordbruksverket måste ansvara för hälsoövervakningen på odlingen.
Arbetsmiljö
Arbetet kan stundtals vara tungt och riskfyllt. Vid fiskodling används en del kemikalier varav några kan vara hälsofarliga. Då arbetet sker nära vatten finns risk för drunkning om det exempelvis saknas tillräckligt höga skyddsstaket.