Lön Barnskötare Lund

Snittlön Barnskötare i Lund

  • Män 2022: 23700/mån
  • Kvinnor 2022: 24900/mån
  • Medel 2022: 24800/mån

Lund

Lund ligger i sydvästra Skåne och här bor ca 92 000 invånare. Orten är gammal och grundades redan på 900-talet. Dessförinnan fanns en bosättning ca en halvmil därifrån vid Uppåkra, där utgrävningar visat att människor bott och verkat, från minst 400-talet. Uppåkra var den tidens centrum, men efter den strategiska flytten blev det som idag är Lund, områdets nya centrum. Att välja just den platsen var gynnsamt då det fanns möjlighet till kontakter åt flera olika håll, och det ses som en del i att bygga ett danskt kungadöme. På den här tiden tillhörde Skåne Danmark.

Centrum och shopping

Stadskärnan består av både medeltida byggnader som bevarats samt av mer modern arkitektur. I centrum finns olika torg och vill man shoppa så är det Mårtenstorget som bedriver torghandel. Önskar man besöka ett modernt köpcentrum är det Nova Lund som gäller. Annars finns flera köpcentrum utanför kommunen också.

Utbildning och arbete

Lunds Universitet är det nästa äldsta i Sverige och grundades år 1660. Här utbildar sig ca 40 000 studenter per år och därför är universitetet också en stor arbetsplats med över 7000 anställda. Forskning och entreprenörskap är viktiga delar av Lunds näringsliv, där man samverkar med flera internationella företag. Här finns något så unikt som en forskningsby: Ideon, där ca 900 företag etablerats. Fokus är till större delen på IT och miljöteknikforskning, mycket i samarbete med universitetet.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen