Lön Träarbetare, snickare m.fl. Lund

Snittlön Träarbetare, snickare m.fl. i Lund

  • Män 2020: 31500/mån
  • Kvinnor 2020: ../mån
  • Medel 2020: 31400/mån

Lund

Lund ligger i sydvästra Skåne och här bor ca 92 000 invånare. Orten är gammal och grundades redan på 900-talet. Dessförinnan fanns en bosättning ca en halvmil därifrån vid Uppåkra, där utgrävningar visat att människor bott och verkat, från minst 400-talet. Uppåkra var den tidens centrum, men efter den strategiska flytten blev det som idag är Lund, områdets nya centrum. Att välja just den platsen var gynnsamt då det fanns möjlighet till kontakter åt flera olika håll, och det ses som en del i att bygga ett danskt kungadöme. På den här tiden tillhörde Skåne Danmark.

Centrum och shopping

Stadskärnan består av både medeltida byggnader som bevarats samt av mer modern arkitektur. I centrum finns olika torg och vill man shoppa så är det Mårtenstorget som bedriver torghandel. Önskar man besöka ett modernt köpcentrum är det Nova Lund som gäller. Annars finns flera köpcentrum utanför kommunen också.

Utbildning och arbete

Lunds Universitet är det nästa äldsta i Sverige och grundades år 1660. Här utbildar sig ca 40 000 studenter per år och därför är universitetet också en stor arbetsplats med över 7000 anställda. Forskning och entreprenörskap är viktiga delar av Lunds näringsliv, där man samverkar med flera internationella företag. Här finns något så unikt som en forskningsby: Ideon, där ca 900 företag etablerats. Fokus är till större delen på IT och miljöteknikforskning, mycket i samarbete med universitetet.


Information om yrket

Som träarbetare eller snickare är man vanligen anställd hos ett bygg- eller anläggningsföretag. Man kan också vara egenföretagare inom yrket.

Arbetsuppgifter

Träarbetaren arbetar med renovering, nybyggnation eller ombyggnation av hus, lokaler, och bostäder. Man kan också bygga broar eller andra konstruktioner. Ritningsläsning är en stor del av arbetet men träarbetaren har också flera andra arbetsuppgifter under byggets gång. En träarbetare eller snickare kan också arbeta med att till exempel konstruera möbler. Som träarbetare behöver man ofta också välja material efter hållfasthet och efter vad som ska byggas. Just studier av olika material är ofta något som ingår i träarbetarens arbetsuppgifter.

Arbetsmiljö

Träarbetaren samarbetar ofta med andra yrkesgrupper när det gäller större arbeten. Arbetet kan ske inomhus eller utomhus och hög höjd förekommer. När det gäller träarbetare som arbetar med byggnation kan flexibilitet angående arbetsort krävas då byggena ofta ligger på olika ställen. Många gånger är arbetet fysiskt krävande med det finns en hel del hjälpmedel som kranar och elektriska verktyg.

Rulla till toppen