Snittlön Matroser och jungmän m.fl. i Lycksele
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Lycksele
Lapplands första stad, Lycksele, med sina ca 12000 invånare delas på ett vackert sätt av Umeälven som passerar orten genom sin färd mot Umeå. En imponerande företagsanda råder här inom de flesta områdena. Förutom de sedvanliga sektorerna (kommun och vård) så har besöksnäringen fantastiska förutsättningar att blomstra i Lycksele. Småstadens vackra miljöer byts snabbt ut mot vild och vacker natur. Historiskt sett har platsen varit en naturlig mötesplats för samer och nybyggare vilket har gjort Lycksele till Lapplands kyrko- och marknadsmecka. Året om anordnas det olika evenemang, marknader och mässor. Vildmarksteman varvas med motorvecka. Folkfest året om! För den historiskt intresserade kan ett besök i Kristinebergsgruvan ge en inblick i hur våra förfäder kunde hitta praktiska lösningar med enkla medel. Här finns även den underjordiska kyrkan Sankta Anna som invigdes 1990.
Stadens vanligaste yrken
Vård- och butiksyrken är de vanligaste arbetsområdena här samt inom bygg- och transportindustrin. Här finns också stora möjligheter för dig som vill starta något eget. Ca 1300 etablerade företag finns redan!
Universitet och utbildning
Grundskolan i Lycksele erbjuder samisk integrering vilket innebär att eleven får läsa samiska och även ha samisk slöjd. Tannbergs-skolan erbjuder ett flertal gymnasieprogram med varierande inriktning. Möjlighet att kombinera studierna med längdskidåkning, ishockey eller fotboll finns.
Information om yrket
En jungman är en titel för en person som arbetar på fartyg inom sjöfart i handelsflottan och är ny i tjänsten inom däcksavdelningen. Efter tre månaders arbetslivserfarenhet som jungman, har man officiellt behörighet. En matros är en mer erfaren sjöman med större ansvarsområde som arbetar till sjöss precis som en jungman.
Arbetsuppgifter
En jungman får i ansvar att sköta fartygets kranar och truckar eller bevakningsuppdrag över lastutrymmen med stöldbegärligt gods. Som jungman är man med vid olika lastningar och lossningar av fartyget. En matros arbetar med att underhålla fartyget i form av reparationer, målning, smörjning eller att hålla rent. Matrosen går också säkerhetsrundor, hanterar trossar och håller utkik från bryggan.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön för både jungman och matros kan innebära både inomhus- och utomhusarbete. Man får varierande arbetsuppgifter och får träffa mycket människor Då man arbetar mycket ute till sjöss, krävs det att man tål en sjögångar. Goda säkerhetsföreskrifter finns och om de följs får man en trygg arbetsmiljö med mycket varierande och utvecklande uppgifter.