Lön Rektorer, nivå 2 Mjölby

Snittlön Rektorer, nivå 2 i Mjölby

  • Män 2022: 56400/mån
  • Kvinnor 2022: 55300/mån
  • Medel 2022: 55600/mån

Mjölby

Mjölby är en tätort som tillhör Östergötlands län och ligger i Sverige. Mjölby har cirka 14000 invånare. Tidigare var det inte så stor befolkning i Mjölby men den ökade kraftigt när järnvägsstationen byggdes. Det finns två stycken gymnasieskolor i Mjölby, Dackeskolan och Kungshögaskolan. Samt en del förskolor. Det finns också fyra stycken bibliotek, varav ett huvudbibliotek. På huvudbiblioteket visas utställningar varje månad, på galleri hörnet.

Sevärdheter i Mjölby

Hälsosamma och roliga hästupplevelser, naturupplevelser, hembygdsgårdar, promenadstråk, kyrkor och bad, allt detta och mycket mer kan man uppleva i Mjölby. Vandra runt sjöar, upplev naturen och de djur som finns. Blicka bakåt i tiden för ett ögonblick genom att besöka de hembygdsgårdar, runstenar och ruiner som Mjölby har att erbjuda. Eller varför inte göra massa aktiviteter med hästarna i Vimne.

Kvarnar i Mjölby

Förr i tiden fanns det många kvarnar i Mjölby. Detta med tanke på forsarna från Svartån och den rika jorden. Det var allltså en perfekt plats att ha kvarnar på och det har genom tiden funnits en del kvarnar där. Men på 1900-talet ersattes dock kvarnarna till en kvarn som drevs på el. Tyvärr lades även denna kvarn ned, år 2010 och därmed slutade man använda sig av kvarnar i Mjölby. Idag använder man sig istället utav elkraftverk.


Information om yrket

En rektor är chef för en utbildningsanstalt och leder arbetet på denna. De finns på förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, komvux, folkhögskolor, högskolor och universitet. Som högsta chef har rektorn ansvaret för att leda och planera arbetet på skolan.

Rektorns ansvarsområden

Som rektor har du ansvar för att eleverna ska få en så bra undervisning som möjligt enligt läroplanens mål. Rektorerna fattar beslut om elever, personal och ekonomi. De ansvarar för klassindelningen och ser till att elever får extra stöd vid behov. De anställer lärare och ser till att de får bra möjligheter att utföra sitt jobb och att de får fortbildning. Rektorer ansvarar för budgeten och ser till att arbetsmiljön är bra.

Hur blir man rektor?

De flesta rektorer har en bakgrund som lärare, men de kan också ha varit studie- och yrkesvägledare, socionom, beteendevetare eller personaltjänsteman. Rektorsprogrammet är en akademisk utbildning för skolledare där man får kunskaper i bland annat skoljuridik, mål- och resultatstyrning och skolledarskap.

Rulla till toppen