Lön Biståndsbedömare m.fl. Nässjö

Snittlön Biståndsbedömare m.fl. i Nässjö

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: 36400/mån
  • Medel 2023: 36400/mån

Nässjö

Nässjö är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. Nässjö har cirka 17.000 invånare. Nässjö är en järnvägsknut och det är också det orten är känd för och är den enda stad i Sverige idag som har järnvägar från sex olika håll. Vad beträffar industrier och företag finns det gott om det i Nässjö. Trafikverket är bland annat en stor industri som håller till där. Förr i tiden fanns även ett ölbryggeri i Nässjö som hette Nässjö bryggeri och tillverkade ölen Fat 21. Men bryggeriet lades ner år 1981 och kort därefter brann byggnaden upp.

Sevärdheter och aktiviteter i Nässjö

I Nässjö finns en mängd sevärdheter och aktiviteter. Man kan besöka olika museer, älgpark en Skullaryd, utställningar, natur och badplatser. Se älgar på nära håll, med en guide får man komma älgarna riktigt nära. Järnvägsmuseet är en populär sevärdhet, också för att Nässjö är en järnvägsknut. Men om man är en naturmänniska och hellre vill uppleva Nässjös natur är Lövhults naturreservat att rekommendera. Här kan man vandra i fin natur och se sjöar och djur. Annars finns även Bäckafallets naturreservat samt Vikskvarns naturreservat.

Utbildningar

Nässjö är den enda ort i Sverige som har riksidrottsgymnasium för bowling. I Sverige finns även två stycken bandygymnasium varav det ena ligger i Nässjö. Men det finns också en del grundskolor och förskolor.


Information om yrket

En biståndsbedömare är anställd i en kommun med uppdrag att bedöma privatpersoners rätt till sociala ersättningar och förmåner, exempelvis försörjningsstöd. Biståndsbedömare är vanligtvis utbildade socionomer.

Arbetsuppgifterna för en biståndsbedömare

Kommuner har en skyldighet enligt lag att hjälpa invånare som har behov av hjälp från det allmänna för att klara av sin försörjning och livsföring i övrigt. Kommunens hjälpinsatser ges bland annat i form av försörjningsstöd, vilket tidigare kallades socialbidrag. Andra exempel på hjälpinsatser är hemtjänst och bidrag för människor med funktionsnedsättning. Det är biståndsbedömarens uppgift att pröva enskildas ansökningar om rätt till dessa bidrag. Biståndsbedömaren ska pröva varje enskild ansökan om bistånd utifrån de krav som uppställs i lagen för att en enskild ska ha rätt till bistånd.

Arbetsmiljön

En biståndsbedömare är kommunalt anställd och har många rättigheter gentemot sin arbetsgivare när det gäller arbetsmiljön. Många biståndsbedömare kan tycka att arbetsuppgifterna är svåra och att det ibland finns brist på resurser att utföra ett bra arbete, men detta uppvägs ofta av en god kollegial samverkan.

Rulla till toppen