Snittlön Ingenjörer och tekniker inom kemi och kemiteknik i Nässjö
- Män 2023: 40800/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 40600/mån
Nässjö
Nässjö är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. Nässjö har cirka 17.000 invånare. Nässjö är en järnvägsknut och det är också det orten är känd för och är den enda stad i Sverige idag som har järnvägar från sex olika håll. Vad beträffar industrier och företag finns det gott om det i Nässjö. Trafikverket är bland annat en stor industri som håller till där. Förr i tiden fanns även ett ölbryggeri i Nässjö som hette Nässjö bryggeri och tillverkade ölen Fat 21. Men bryggeriet lades ner år 1981 och kort därefter brann byggnaden upp.
Sevärdheter och aktiviteter i Nässjö
I Nässjö finns en mängd sevärdheter och aktiviteter. Man kan besöka olika museer, älgpark en Skullaryd, utställningar, natur och badplatser. Se älgar på nära håll, med en guide får man komma älgarna riktigt nära. Järnvägsmuseet är en populär sevärdhet, också för att Nässjö är en järnvägsknut. Men om man är en naturmänniska och hellre vill uppleva Nässjös natur är Lövhults naturreservat att rekommendera. Här kan man vandra i fin natur och se sjöar och djur. Annars finns även Bäckafallets naturreservat samt Vikskvarns naturreservat.
Utbildningar
Nässjö är den enda ort i Sverige som har riksidrottsgymnasium för bowling. I Sverige finns även två stycken bandygymnasium varav det ena ligger i Nässjö. Men det finns också en del grundskolor och förskolor.
Information om yrket
Den vanligaste arbetsplatsen för en ingenjör i kemi och kemiteknik är i ett labb. Där arbetar de med analyser och kontroller. Detta för att säkerställa kvaliteten hos råvaror eller färdiga produkter. Det kan vara för en myndighet eller i ett forskningslaboratorium på ett universitet eller högskola. Både för att utveckla nya läkemedel eller nya produkter av andra slag. Som grund krävs en civilingenjörsutbildning och därefter är det möjligt att specialisera sig till kemiingenjör.
Arbetsuppgifter och utbildning
En tekniker inom kemi och kemiteknik underhåller system och arbetar för att de nuvarande systemen ska fungera så väl som möjligt. De är också med om att ta fram de mest hållbara lösningarna inom framförallt miljö och klimat. Även här krävs en civilingenjörsutbildning som grund och sedan att man specialiserar sig. Det går att göra på Chalmers och flera andra universitet runt om i Sverige. Det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.