Lön Lackerare och industrimålare Nässjö

Snittlön Lackerare och industrimålare i Nässjö

  • Män 2023: 30100/mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: 30000/mån

Nässjö

Nässjö är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. Nässjö har cirka 17.000 invånare. Nässjö är en järnvägsknut och det är också det orten är känd för och är den enda stad i Sverige idag som har järnvägar från sex olika håll. Vad beträffar industrier och företag finns det gott om det i Nässjö. Trafikverket är bland annat en stor industri som håller till där. Förr i tiden fanns även ett ölbryggeri i Nässjö som hette Nässjö bryggeri och tillverkade ölen Fat 21. Men bryggeriet lades ner år 1981 och kort därefter brann byggnaden upp.

Sevärdheter och aktiviteter i Nässjö

I Nässjö finns en mängd sevärdheter och aktiviteter. Man kan besöka olika museer, älgpark en Skullaryd, utställningar, natur och badplatser. Se älgar på nära håll, med en guide får man komma älgarna riktigt nära. Järnvägsmuseet är en populär sevärdhet, också för att Nässjö är en järnvägsknut. Men om man är en naturmänniska och hellre vill uppleva Nässjös natur är Lövhults naturreservat att rekommendera. Här kan man vandra i fin natur och se sjöar och djur. Annars finns även Bäckafallets naturreservat samt Vikskvarns naturreservat.

Utbildningar

Nässjö är den enda ort i Sverige som har riksidrottsgymnasium för bowling. I Sverige finns även två stycken bandygymnasium varav det ena ligger i Nässjö. Men det finns också en del grundskolor och förskolor.


Information om yrket

Lackerare och industrimålare, eller industrilackerare som de också kallas, arbetar med att lackera olika produkter eller produktkomponenter inom tillverkningsindustrin. De som arbetar med att lackera bilar kallas billackerare. Utbildningen till industrilackerare brukar ske på företaget. Vill man bli billackerare kan man välja fordons- och transportprogrammet på gymnasiet.

Arbetsuppgifter

Lackeringen är idag till stor del automatiserad och sker genom att industrilackeraren programmerar en robot som denne sedan övervakar medan roboten utför lackeringen. Vissa produkter kan dock behöva lackeras för hand. Detta sker med automatisk sprutpistol. Beroende på arbetsplatsen kan man behöva lackera olika föremål, exempelvis bilar, vitvaror eller byggnadsdelar.

Arbetsmiljö

Industrilackerare arbetar vanligtvis i fabriker eller verkstäder. Arbetsmiljön är bullrig, och man använder därför hörselskydd. När man lackerar för hand med sprutpistol behöver man dessutom skyddskläder samt bära andningsskydd för att inte andas in färgen. Arbetet är stimulerande både intellektuellt och fysiskt. Det är inte ovanligt att man arbetar tillsammans med andra i arbetslag.

Rulla till toppen