Snittlön Vårdbiträden i Nässjö
- Män 2023: 27400/mån
- Kvinnor 2023: 27700/mån
- Medel 2023: 27600/mån
Nässjö
Nässjö är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. Nässjö har cirka 17.000 invånare. Nässjö är en järnvägsknut och det är också det orten är känd för och är den enda stad i Sverige idag som har järnvägar från sex olika håll. Vad beträffar industrier och företag finns det gott om det i Nässjö. Trafikverket är bland annat en stor industri som håller till där. Förr i tiden fanns även ett ölbryggeri i Nässjö som hette Nässjö bryggeri och tillverkade ölen Fat 21. Men bryggeriet lades ner år 1981 och kort därefter brann byggnaden upp.
Sevärdheter och aktiviteter i Nässjö
I Nässjö finns en mängd sevärdheter och aktiviteter. Man kan besöka olika museer, älgpark en Skullaryd, utställningar, natur och badplatser. Se älgar på nära håll, med en guide får man komma älgarna riktigt nära. Järnvägsmuseet är en populär sevärdhet, också för att Nässjö är en järnvägsknut. Men om man är en naturmänniska och hellre vill uppleva Nässjös natur är Lövhults naturreservat att rekommendera. Här kan man vandra i fin natur och se sjöar och djur. Annars finns även Bäckafallets naturreservat samt Vikskvarns naturreservat.
Utbildningar
Nässjö är den enda ort i Sverige som har riksidrottsgymnasium för bowling. I Sverige finns även två stycken bandygymnasium varav det ena ligger i Nässjö. Men det finns också en del grundskolor och förskolor.
Information om yrket
Vårdbiträden jobbar inom vården, på vårdhem och hjälper sjuka och/eller äldre människor som inte klarar av vardagen på egen hand. Vårdbiträden har dock inte samma befogenheter som en undersköterska eller sjuksköterska och får alltså inte göra allt.
Arbetsuppgifter
Vårdbiträdens arbetsuppgifter består framför allt av att sköta vardagssysslor och hjälpa brukaren med personlig hygien som personen inte klarar av själv. Det kan vara t.ex. hjälp med tvätt, städ och handling, men också att laga mat och hjälpa till med duschning och påklädning. Brukaren kan också behöva hjälp med promenader eller uträtta ärenden, och vill ha ledsagning. Då kommer vårdbiträdet in i bilden.
Arbetsmiljö
Tyvärr har inte vårdbiträden den bästa arbetsmiljön då det är ett tungt arbete, mycket stress och väldigt lite betalt. Det blir ofta övertid och allt hinns inte alltid med. Det resulterar i en stressad personal som också kan smitta av sig på dem som behöver hjälp. Det jobbas ständigt på att underlätta för vårdpersonalen och det går åt rätt håll.