Snittlön Avdelningschefer inom socialt och kurativt arbete, nivå 1 i Norrköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Norrköping
Norrköping är en stad som är belägen i Östergötland med en befolkning på omkring 140 000 invånare som i stor utsträckning är väldigt välutbildade.
Norrköping har historiskt sett varit en industristad, med störst fokus på textilindustrin på grund av dess ultimata läge med Motala ström som rinner genom staden. I takt med att världen blivit mer sammankopplad och transportmöjligheterna blivit större importerar vi nu mera textilier från Asien som har intriktat sig i stor utsträckning på textilindustrin, och behovet av inhemsk produktion har minskat. Av den anledningen avvecklades industrierna inom den branschen och Norrköping är numera en stad med arbetskraft som arbetar i varierande branscher. Nu inrymmer de gamla industrifabrikerna främst bostäder och skolor.
Restaurangbranschen är även enormt etablerad i staden med många restauranger och caféer som förser många invånare med arbete. Restaurangerna är främst belägna på Drottninggatan och Kungsgatan, vilket är två centrala gator i staden
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i Norrköping är programmerare, men även företagssäljare och grundskolelärare är vanliga yrken i staden. Dessa två yrken är främst kvinnodominerade, och det finns en stor efterfrågan i staden på detta.
Universitet och utbildning
I Norrköping finns ett campus tillhörande Linköpings universitet (LIU) som erbjuder ett flertal kurser och program. Även östsvenska yrkeshögskolan erbjuder utbildning i staden.
Information om yrket
En avdelningschef är ledare för en avdelning hos en verksamhet. Avdelningen delas ofta in i olika enheter som har varsin chef som alla jobbar under avdelningschefen. Arbetsuppgifterna kan variera lite beroende på vilken typ av verksamhet det handlar om men chefen ingår i verksamhetens ledningsgrupp och leder även enhetschefernas ledningsgrupp.
Arbetsuppgifter
En avdelningschef som jobbar inom socialt och kurativt arbete är oftast anställd på en verksamhet som har med vård och omsorg att göra. Det kan till exempel vara ett ungdomshem eller inom hemtjänst och äldreomsorg. Av den anledningen utgår avdelningschefens arbetsuppgifter alltid utifrån en social och kurativ kompetens även om man som avdelningschef inte utför själva arbetet hos verksamheten. Man ansvarar för hela avdelningen men har ofta fokus på enhetscheferna för att driva ett ständigt förbättringsarbete hos dem. Avdelningschefen har även ansvar för att se till att verksamhetens arbete sker på rätt sätt gällande lagar, policyer och riktlinjer. Det är avdelningschefen som driver och leder sin avdelning med hjälp av enhetscheferna.