Snittlön Banktjänstemän i Norrköping
- Män 2023: 42700/mån
- Kvinnor 2023: 38900/mån
- Medel 2023: 40300/mån
Norrköping
Norrköping är en stad som är belägen i Östergötland med en befolkning på omkring 140 000 invånare som i stor utsträckning är väldigt välutbildade.
Norrköping har historiskt sett varit en industristad, med störst fokus på textilindustrin på grund av dess ultimata läge med Motala ström som rinner genom staden. I takt med att världen blivit mer sammankopplad och transportmöjligheterna blivit större importerar vi nu mera textilier från Asien som har intriktat sig i stor utsträckning på textilindustrin, och behovet av inhemsk produktion har minskat. Av den anledningen avvecklades industrierna inom den branschen och Norrköping är numera en stad med arbetskraft som arbetar i varierande branscher. Nu inrymmer de gamla industrifabrikerna främst bostäder och skolor.
Restaurangbranschen är även enormt etablerad i staden med många restauranger och caféer som förser många invånare med arbete. Restaurangerna är främst belägna på Drottninggatan och Kungsgatan, vilket är två centrala gator i staden
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i Norrköping är programmerare, men även företagssäljare och grundskolelärare är vanliga yrken i staden. Dessa två yrken är främst kvinnodominerade, och det finns en stor efterfrågan i staden på detta.
Universitet och utbildning
I Norrköping finns ett campus tillhörande Linköpings universitet (LIU) som erbjuder ett flertal kurser och program. Även östsvenska yrkeshögskolan erbjuder utbildning i staden.
Information om yrket
Banktjänstemän arbetar på banker. Olika banktjänstemäns arbetsuppgifter kan dock variera väldigt mycket. Man kan arbeta exempelvis inom rådgivning, analys eller juridik. Det är ett socialt arbete där man har mycket kontakt med kunder, antingen privatpersoner eller företagskunder. Dessutom är det bra att ha goda IT-kunskaper, då man använder sig mycket av digitala lösningar på banker idag. Man kan få jobb som banktjänsteman direkt efter en gymnasieexamen från ekonomiprogrammet, med oftast krävs en högskoleutbildning inom ekonomi.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för en banktjänsteman varierar mycket. Exempelvis kan man hålla på med handel med värdepapper, rådgivningsmöten med kunder, in- och utlåning, kundservice via telefon eller email eller så kan man stå i receptionen och betjäna kunder. Många av arbetsuppgifterna är administrativa och kräver datakunskaper.
Arbetsmiljö
Arbetsplatsen är en bank, och oftast har man ett eget kontor. På vissa arbetsplatser finns möjlighet att delvis arbeta hemifrån, särskilt om man har många administrativa arbetsuppgifter. Eftersom man sitter stilla större delen av arbetsdagen finns risk för hälsoproblem på lång sikt.