Snittlön Diakoner i Norrköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Norrköping
Norrköping är en stad som är belägen i Östergötland med en befolkning på omkring 140 000 invånare som i stor utsträckning är väldigt välutbildade.
Norrköping har historiskt sett varit en industristad, med störst fokus på textilindustrin på grund av dess ultimata läge med Motala ström som rinner genom staden. I takt med att världen blivit mer sammankopplad och transportmöjligheterna blivit större importerar vi nu mera textilier från Asien som har intriktat sig i stor utsträckning på textilindustrin, och behovet av inhemsk produktion har minskat. Av den anledningen avvecklades industrierna inom den branschen och Norrköping är numera en stad med arbetskraft som arbetar i varierande branscher. Nu inrymmer de gamla industrifabrikerna främst bostäder och skolor.
Restaurangbranschen är även enormt etablerad i staden med många restauranger och caféer som förser många invånare med arbete. Restaurangerna är främst belägna på Drottninggatan och Kungsgatan, vilket är två centrala gator i staden
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i Norrköping är programmerare, men även företagssäljare och grundskolelärare är vanliga yrken i staden. Dessa två yrken är främst kvinnodominerade, och det finns en stor efterfrågan i staden på detta.
Universitet och utbildning
I Norrköping finns ett campus tillhörande Linköpings universitet (LIU) som erbjuder ett flertal kurser och program. Även östsvenska yrkeshögskolan erbjuder utbildning i staden.
Information om yrket
Diakon betyder tjänare och som sådan vill man hjälpa andra människor, det är ett utåtriktat och socialt yrke. Diakon ett uppdrag som man vigs till inom kyrkan och i Sverige finns det inom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.
Vad gör en diakon?
Diakoner ansvarar för kyrkans sociala arbete och det innebär bland annat samtal och själavård, hembesök och sjukbesök, att leda samtals-, sorge- och bibelstudiegrupper och att leda andakter och delta i gudstjänster. De träffar barn, unga och äldre, asylsökande och personer med missbruksproblem. De är länken mellan kyrkan och samhället och tar kontakt med socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa osv.
Hur blir man diakon
För att bli diakon i Svenska kyrkan ska man ha en akademisk utbildning inom sociologi, psykologi eller vård. Efter antagning får man göra en praktikperiod innan man går en ettårig diakonutbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även inom Equmeniakyrkan ska man ha en social/pedagogisk yrkesutbildning och en ansökningsnämnd intervjuar den sökande för att avgöra lämplighet.