Snittlön Förtroendevalda i Norrköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Norrköping
Norrköping är en stad som är belägen i Östergötland med en befolkning på omkring 140 000 invånare som i stor utsträckning är väldigt välutbildade.
Norrköping har historiskt sett varit en industristad, med störst fokus på textilindustrin på grund av dess ultimata läge med Motala ström som rinner genom staden. I takt med att världen blivit mer sammankopplad och transportmöjligheterna blivit större importerar vi nu mera textilier från Asien som har intriktat sig i stor utsträckning på textilindustrin, och behovet av inhemsk produktion har minskat. Av den anledningen avvecklades industrierna inom den branschen och Norrköping är numera en stad med arbetskraft som arbetar i varierande branscher. Nu inrymmer de gamla industrifabrikerna främst bostäder och skolor.
Restaurangbranschen är även enormt etablerad i staden med många restauranger och caféer som förser många invånare med arbete. Restaurangerna är främst belägna på Drottninggatan och Kungsgatan, vilket är två centrala gator i staden
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i Norrköping är programmerare, men även företagssäljare och grundskolelärare är vanliga yrken i staden. Dessa två yrken är främst kvinnodominerade, och det finns en stor efterfrågan i staden på detta.
Universitet och utbildning
I Norrköping finns ett campus tillhörande Linköpings universitet (LIU) som erbjuder ett flertal kurser och program. Även östsvenska yrkeshögskolan erbjuder utbildning i staden.
Information om yrket
Förtroendevalda är politiker på nationell, regional eller lokal nivå som uppbär arvode för sitt uppdrag att företräda invånarna. De flesta förtroendevalda är verksamma inom någon av landets kommuner eller regioner i egenskap av deltidsarvoderade politiker.
Arbetsuppgifter
En förtroendevald politiker arbetar på medborgarnas uppdrag i syfte att förverkliga sina politiska idéer. I kommuner finns det flera politiker som är arvoderade för att arbeta inom olika politiska nämnder, till exempel utbildningsnämnden och äldrenämnden. Rent konkret arbetar de kommunala politikerna med att ge instruktioner om hur verksamheterna ska bedrivas samt följa upp resultaten av instruktionerna. I regionerna arbetar de valda politikerna framför allt med sjukvårdsfrågor och frågor kring kollektivtrafiken. Arbetsuppgifterna för de regionala politikerna liknar uppgifterna för de kommunala politikerna, även om ansvarsområdena skiljer sig åt. I riksdagen finns det förtroendevalda politiker på heltid, nämligen riksdagsledamöterna.
Förtroendevaldas arbetsmiljö
Förtroendevalda har ett stort ansvar inför väljarna. Det kan vara stressigt och betungande att vara lokalpolitiker då man förväntas vara tillgänglig för frågor från media och allmänhet, även på obekväma tider.