Lön Universitets- och högskolelektorer Norrköping

Snittlön Universitets- och högskolelektorer i Norrköping

  • Män 2023: 51400/mån
  • Kvinnor 2023: 49900/mån
  • Medel 2023: 50500/mån

Norrköping

Norrköping är en stad som är belägen i Östergötland med en befolkning på omkring 140 000 invånare som i stor utsträckning är väldigt välutbildade.

Norrköping har historiskt sett varit en industristad, med störst fokus på textilindustrin på grund av dess ultimata läge med Motala ström som rinner genom staden. I takt med att världen blivit mer sammankopplad och transportmöjligheterna blivit större importerar vi nu mera textilier från Asien som har intriktat sig i stor utsträckning på textilindustrin, och behovet av inhemsk produktion har minskat. Av den anledningen avvecklades industrierna inom den branschen och Norrköping är numera en stad med arbetskraft som arbetar i varierande branscher. Nu inrymmer de gamla industrifabrikerna främst bostäder och skolor.

Restaurangbranschen är även enormt etablerad i staden med många restauranger och caféer som förser många invånare med arbete. Restaurangerna är främst belägna på Drottninggatan och Kungsgatan, vilket är två centrala gator i staden

Stadens vanligaste yrken

De vanligaste yrkena i Norrköping är programmerare, men även företagssäljare och grundskolelärare är vanliga yrken i staden. Dessa två yrken är främst kvinnodominerade, och det finns en stor efterfrågan i staden på detta.

Universitet och utbildning

I Norrköping finns ett campus tillhörande Linköpings universitet (LIU) som erbjuder ett flertal kurser och program. Även östsvenska yrkeshögskolan erbjuder utbildning i staden.


Information om yrket

Universitets- och högskolelektorer är lärare på universitet eller högskolor i Sverige. En lektor utbildar därför elever på såväl grundnivå som masternivå inom det ämne han eller hon undervisar i. En universitetslektor har vanligtvis avlagt en doktorsexamen.

Arbetsuppgifter

Den främsta arbetsuppgiften för universitets- och högskolelektorer är att undervisa studenter som läser program eller kurser på universitet och högskolor. Vid sidan av själva undervisningen arbetar universitets- och högskolelektorer med att forska inom sitt ämnesområde. Det är vanligt att universitets- och högskolelektorer skriver kursböcker, avhandlingar och andra forskningspublikationer.

Arbetsmiljö

Universitets- och högskolelektorer har förmånen av att ha en bra arbetsmiljö. Det är vanligt att en universitetslektor fritt får bestämma hur arbetsdagen ska se ut, utöver de undervisningstimmar man är schemalagd på. En lektor har ofta ett eget arbetsrum och har tillgång till ändamålsenliga lokaler för möten och undervisning. Det är dock ett krävande intellektuellt arbete som förutsätter att man får tillräcklig tid för återhämtning och rekreation. Därför har lektorer ofta bra semesterförmåner.

Rulla till toppen