Lön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. Örebro

Snittlön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. i Örebro

  • Män 2022: 34500/mån
  • Kvinnor 2022: 33800/mån
  • Medel 2022: 34000/mån

Örebro län

Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.


Information om yrket

Arbetet som behandlingsassistent eller socialpedagog går ut på att ta hand om barn, ungdomar och vuxna som har svåra problem. Vanligtvis rör det sig om människor med funktionshinder, men det kan också vara de som mår dåligt av sin hemmiljö, eller på grund av missbruksproblematik. För att få arbeta som behandlingsassistent/socialpedagog krävs oftast eftergymnasial utbildning på Folkhögskola eller Yrkeshögskola. Vidare arbetar behandlingsassistenter/socialpedagoger vanligtvis inom offentlig sektor.

Arbetsuppgifter

Som behandlingsassistent/socialpedagog innebär arbetet att vara kontaktperson för en eller flera människor. Dessa människor får behandlingsassistenten/socialpedagogen ett personligt ansvar för. A och O är att samtala med personen/personerna för att på så vis få denne/dessa att förändra sin livssituation. Dels för att kunna bli mer självständig, dels för att må bättre på både kort och lång sikt.

Arbetsmiljö

Då behandlingsassistenter/socialpedagoger arbetar med människor som har svåra fysiska och psykiska problem, innebär det också att arbetet är psykiskt krävande. Behandlingsassistenten/socialpedagogen arbetar under mycket stort ansvar, vilket ställer krav på ständig koncentration. Beroende på vem/vilka behandlingsassistenten/socialpedagogen tar hand om, kan denne ibland utsättas för hotfulla situationer.

Rulla till toppen