Snittlön Friskvårdskonsulenter och hälsopedagoger m.fl. i Örebro
- Män 2021: ../mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: ../mån
Örebro län
Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.
Information om yrket
För den här typen av arbete är man oftast anställd vid myndigheter eller företag, till exempel företagshälsovården. Du kan även ha eget företag och arbeta som konsult. Generellt arbetar hälsopedagogen mer övergripande med hälsovården i en organisation medan friskvårdskonsultenten mer tar sig an själva genomförandet av friskvårdsaktiviteterna.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna handlar om att inspirera människor till ett mer hälsosamt liv, där du kan ta dig an klienter antingen enskilt eller i grupp. Friskvårdskonsulenten jobbar nära sina klienter och genom kartläggning, skapandet av hälsoprofiler och motiverande samtal arbetar man sig fram mot satta målsättningar. Man diskuterar eventuella livsstilsförändringar och ger praktiska råd och stöttning.
Hälsopedagogen arbetar mer strategiskt och är den som utvecklar policys för hur friskvårdsarbetet på en arbetsplats ska bedrivas. Hen ser även till att det finns ett utbud av friskvårdsaktiviteter för de anställda och kan även organisera hälsokampanjer och arrangemang.
Arbetsmiljö
Som friskvårdskonsulent eller hälsopedagog har du din arbetsplats på antingen ditt eget eller någon annans företag. Som hälsopedagog har du ofta kontakt med läkare, dietister, arbetsterapeuter och liknande.