Lön Förskollärare Östersund

Snittlön Förskollärare i Östersund

  • Män 2023: 31300/mån
  • Kvinnor 2023: 33600/mån
  • Medel 2023: 33400/mån

Östersund

Östersund är den enda staden i Jämtlands län och har ett invånarantal på 63 779. Staden ligger vid Storsjön och grundades 1786 av kung Gustav III med ambitionen att handeln skulle bli lättare att kontrollera. Det dröjde fram till 1800-talet tills det blev en riktig stad.

Näringsliv

Östersund är en handelsstad där detaljhandeln omsätter cirka 30 procent merän vad befolkningsunderlaget brukar ge. I staden finns 300 butiker. Det finns flera stora företag i Östersund, till exempel så finns två stora marknadsdominerade snökanonsföretag. Swedbank och Telia är två exempel på stora företag som har kontor i staden. Sedan finns det massor av småföretag i och kring Östersund.

Utbildning

Mittuniversitetet har sitt största campus i Östersund med omkring 7000 studenter som studerar allt från samhällsvetenskap till hälsovetenskap.

Kultur

Mellan åren 1997-2017 så marknadsfördes Östersund som vinterstaden. Detta för att många besöker Östersund om vintern för närheten till fjäll och de har anordnat många skidtävlingar och hållit i VM i skidskytte och kandiderat som värdstad för vinter OS.

Fotboll är också en sport som har starkt fäste i Östersund. På somrarna anordnas Storsjöcupen där ungdomar från hela världen tävlar i fotboll. I och med Östersunds fotbollsklubbs stora framgångar i allsvenskan från 2016 så kallades staden också för fotbollsstaden.

Sedan 1963 har man varje sommar anordnat musikfestivalen Storsjöyran och är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler.


Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen