Snittlön Maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri i Östersund
- Män 2023: 34400/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 34200/mån
Östersund
Östersund är den enda staden i Jämtlands län och har ett invånarantal på 63 779. Staden ligger vid Storsjön och grundades 1786 av kung Gustav III med ambitionen att handeln skulle bli lättare att kontrollera. Det dröjde fram till 1800-talet tills det blev en riktig stad.
Näringsliv
Östersund är en handelsstad där detaljhandeln omsätter cirka 30 procent merän vad befolkningsunderlaget brukar ge. I staden finns 300 butiker. Det finns flera stora företag i Östersund, till exempel så finns två stora marknadsdominerade snökanonsföretag. Swedbank och Telia är två exempel på stora företag som har kontor i staden. Sedan finns det massor av småföretag i och kring Östersund.
Utbildning
Mittuniversitetet har sitt största campus i Östersund med omkring 7000 studenter som studerar allt från samhällsvetenskap till hälsovetenskap.
Kultur
Mellan åren 1997-2017 så marknadsfördes Östersund som vinterstaden. Detta för att många besöker Östersund om vintern för närheten till fjäll och de har anordnat många skidtävlingar och hållit i VM i skidskytte och kandiderat som värdstad för vinter OS.
Fotboll är också en sport som har starkt fäste i Östersund. På somrarna anordnas Storsjöcupen där ungdomar från hela världen tävlar i fotboll. I och med Östersunds fotbollsklubbs stora framgångar i allsvenskan från 2016 så kallades staden också för fotbollsstaden.
Sedan 1963 har man varje sommar anordnat musikfestivalen Storsjöyran och är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler.
Information om yrket
En maskinoperatör är en person bevakar och kontrollerar så att maskiner inom en viss industri fungerar som de ska och utför den uppgift de är programmerade att utföra. En maskinoperatör är utbildad inom att programmera och förstå hur maskinen inom den specifika industrin fungerar, och är därmed ytterst ansvarig för att reparera de problem och störningar som kan uppstå i den.
Arbetsmiljö
En maskinoperatör kan arbeta inom olika typer av industrier, exempelvis verkstadsindustrin, livsmedelsindustrin och bageri- och konfektyrindustrin. Inom den sistnämnda industrin är maskinoperatörens primära uppgift att se till så att maskinerna tar in tillräckligt mycket ingredienser för att producera slutprodukten, och oftast är det fler än en maskin i en sådan industri. Dessa industrier har ofta många olika maskiner som har olika uppgifter som tillsammans skapar slutprodukten i olika steg via olika maskiner. Maskinoperatören har därför oftast i en sådan komplicerad industri programmerat respektive maskin till att göra en viss del av produktionen, ett särskilt steg. Denna programmering underlättar för maskinoperatören då han kan bevaka produktion från kontrollrummet.