Snittlön Övriga specialister inom hälso- och sjukvård i Östersund
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Östersund
Östersund är den enda staden i Jämtlands län och har ett invånarantal på 63 779. Staden ligger vid Storsjön och grundades 1786 av kung Gustav III med ambitionen att handeln skulle bli lättare att kontrollera. Det dröjde fram till 1800-talet tills det blev en riktig stad.
Näringsliv
Östersund är en handelsstad där detaljhandeln omsätter cirka 30 procent merän vad befolkningsunderlaget brukar ge. I staden finns 300 butiker. Det finns flera stora företag i Östersund, till exempel så finns två stora marknadsdominerade snökanonsföretag. Swedbank och Telia är två exempel på stora företag som har kontor i staden. Sedan finns det massor av småföretag i och kring Östersund.
Utbildning
Mittuniversitetet har sitt största campus i Östersund med omkring 7000 studenter som studerar allt från samhällsvetenskap till hälsovetenskap.
Kultur
Mellan åren 1997-2017 så marknadsfördes Östersund som vinterstaden. Detta för att många besöker Östersund om vintern för närheten till fjäll och de har anordnat många skidtävlingar och hållit i VM i skidskytte och kandiderat som värdstad för vinter OS.
Fotboll är också en sport som har starkt fäste i Östersund. På somrarna anordnas Storsjöcupen där ungdomar från hela världen tävlar i fotboll. I och med Östersunds fotbollsklubbs stora framgångar i allsvenskan från 2016 så kallades staden också för fotbollsstaden.
Sedan 1963 har man varje sommar anordnat musikfestivalen Storsjöyran och är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler.
Information om yrket
Inom hälso- och sjukvård finns ett stort antal yrkesgrupper. Om man väljer ett yrke inom hälso- och sjukvård kan man sedan specialisera sig inom ett visst område. Exempelvis kan en sjuksköterska specialisera sig inom psykiatri, tandhälsa eller narkos. Trots att de olika yrkena skiljer sig mycket åt har de en sak gemensamt, nämligen att de involverar att hjälpa och behandla människor på något sätt. De flesta yrkena inom hälso- och sjukvård kräver utbildning efter gymnasiet, särskilt de som är mer specialiserade.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket åt, men kan exempelvis bestå av att undersöka patienter, ställa diagnoser, lämna ut mediciner, utföra analyser i laboratorium, assistera vid operationer eller på annat sätt behandla patienter.
Arbetsmiljö
Specialister inom hälso- och sjukvård arbetar vanligtvis på ett sjukhus eller annan mottagning. De kan också arbeta på laboratorium, kontor eller privata kliniker. Arbetet kan stundtals vara stressigt, eftersom vården på många sätt är överbelastad.