Lön Planerare och utredare m.fl. Piteå

Snittlön Planerare och utredare m.fl. i Piteå

  • Män 2022: 41600/mån
  • Kvinnor 2022: 38600/mån
  • Medel 2022: 39500/mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

Planerare och utredare jobbar ofta inom den offentliga sektorn, på statlig nivå inom departementen, på regional nivå inom landstingen och på lokal nivå inom kommunerna, men de kan också vara anställda på större företag eller organisationer. Deras uppgift är att utreda olika ärenden och planera för framtida projekt.

Arbetsuppgifter

Utredaren och planeraren samlar in, handlägger och sammanställer information, gör konsekvensbeskrivningar och utarbetar förslag. Detta ligger sedan till grund för dem som ska sätta sig in i ärendet och fatta beslut. De kan även kallas kvalificerade handläggare.

Olika slags planerare och utredare

Beroende på var man arbetar finns det många olika slags utrednings- och planeringsjobb. Några exempel är samhällsplanerare som deltar i arbetet vid bygge av bland annat vägar och bostäder, folkhälsoplanerare som arbetar för en god folkhälsa, personalplanerare som planerar bemanning och arbetstider, skogsplanerare som utarbetar skogsplaner, studiestödsutredare som utreder studiestöd och miljöutredare som utreder miljökonsekvenser vid fysisk planering.

Rulla till toppen