Lön Stenhuggare m.fl. Sala

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Sala

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Sala

Sala är en tätort som hör, till största del, till Västmanlands län i Sverige. Anledningen till att Sala inte tillhör enbart Västmanlands län är att området även ingår i Upplands län och därför sägs det att en del av Sala tillhör Västmanlands län. Sala har idag ca 12000 invånare.

Sevärdheter i Sala

I Sala kan man upptäcka allt från museer till älgparker och fina promenadstråk. Man kan ta en kanottur eller varför inte flyga segelflygning över den vackra orten. Här kan man också besöka Gårdsjö älgpark och gå på älgsafari med en erfaren guide. Man kan testa att bo med alpackor på en gård, där man får vara med att mata alpackorna men också ta med dem på en promenad. Om man vill unna sig något gott är det ett måste att besöka Café Ångbageriet. De har Sveriges godaste blåbärsbullar, men har också vunnit pris för sina semlor. Ett café väl värt att besöka helt klart.

Silvergruvan i Sala

Det orten Sala är mest känt för är silvergruvan. Denna gruva är 155 meter djup och med en guidad tur kan man uppleva denna fantastiska gruva, de magiska gruvgångarna och lära sig om gruvans 500 år långa historia. Gruvan är idag nedlagd men drar ändå inkomster till orten via turismen.


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen