Lön Chefer och ledare inom trossamfund Sandviken

Snittlön Chefer och ledare inom trossamfund i Sandviken

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Sandviken

Sandviken är belägen strax väster om Gävle och ligger således i Gävleborgs län. Närheten till Gävle är gynnsamt för staden då en stor del av arbetskraften pendlar därifrån. I Sandviken bor drygt 25.000 invånare.

Det var när järnbruket, som blev ett av Sveriges största, anlades som även staden grundades. Järnbruket finns kvar än idag kvar under namnet Sandvik AB och är fortfarande en av de största industrierna i Sverige. Sandviken är även känd för sin arena, Göransson Arena, som trots stadens lilla storlek har tagit emot världsartister som Britney Spears, 50 cent och Bryan Adams.

Stadens vanligaste yrken

Sandvik AB är stadens överlägset största privata arbetsgivare med sina cirka 4800 anställda. Företaget tillverkar i huvudsak stål, verktyg och maskiner vilket ger jobb åt många ingenjörer och säljare.

Staden har även ett eget sjukhus som är en del av Region Gävleborg. Vården ger jobb åt många undersköterskor och sjuksköterskor, både på sjukhuset, på stadens vårdcentraler och olika omsorgsboenden.

Utbildning

Sandviken har en del vuxenutbildningar förlagda i staden men närheten till Gävle gör att stadens invånare även kan studera på Gävle Högskola med ett brett utbud av både program och kurser.
I Sandviken kan man till exempel utbilda sig till undersköterska via kompetensutvecklingsinstitutet.


Information om yrket

Det finns många olika trossamfund. De utgörs av medlemmar som har samma religiösa livsåskådning och deras verksamhet består bland annat av gudstjänster, undervisning och social omsorg. Samfundsledarna är de främsta företrädarna för rörelsen och ansiktet utåt. De största trossamfunden i Sverige är Svenska kyrkan, frikyrkliga samfund, islamiska samfund samt ortodoxa och katolska kyrkor.

Ledarens uppgifter och egenskaper

Ledaren för ett samfund är den ytterst ansvariga för rörelsen. De ska naturligtvis bekänna sig till trosrörelsens lära och representera dess värderingar och de ska kunna kommunicera tron till omvärlden och kunna föra teologiska debatter. De ansvarar för strategier, opinion och representation. Man behöver också ha god organisationsförmåga och se vilka behov som finns.

Att bli vald till samfundsledare

Att leda en trosrörelse är ett förtroendeuppdrag som man blir vald till. För att bli vald behöver man ha mycket god kunskap om och erfarenhet från samfundet, så en vanlig bakgrund är präst eller pastor.

Rulla till toppen