Lön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. Sandviken

Snittlön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. i Sandviken

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 41600/mån
  • Medel 2022: 41500/mån

Sandviken

Sandviken är belägen strax väster om Gävle och ligger således i Gävleborgs län. Närheten till Gävle är gynnsamt för staden då en stor del av arbetskraften pendlar därifrån. I Sandviken bor drygt 25.000 invånare.

Det var när järnbruket, som blev ett av Sveriges största, anlades som även staden grundades. Järnbruket finns kvar än idag kvar under namnet Sandvik AB och är fortfarande en av de största industrierna i Sverige. Sandviken är även känd för sin arena, Göransson Arena, som trots stadens lilla storlek har tagit emot världsartister som Britney Spears, 50 cent och Bryan Adams.

Stadens vanligaste yrken

Sandvik AB är stadens överlägset största privata arbetsgivare med sina cirka 4800 anställda. Företaget tillverkar i huvudsak stål, verktyg och maskiner vilket ger jobb åt många ingenjörer och säljare.

Staden har även ett eget sjukhus som är en del av Region Gävleborg. Vården ger jobb åt många undersköterskor och sjuksköterskor, både på sjukhuset, på stadens vårdcentraler och olika omsorgsboenden.

Utbildning

Sandviken har en del vuxenutbildningar förlagda i staden men närheten till Gävle gör att stadens invånare även kan studera på Gävle Högskola med ett brett utbud av både program och kurser.
I Sandviken kan man till exempel utbilda sig till undersköterska via kompetensutvecklingsinstitutet.


Information om yrket

Dessa två yrkesgrupper tangerar varandra men innebär inte samma arbete. Anställningar kan se väldigt olika ut. Utbildningarna är Specialpedagogprogrammet samt Speciallärarprogrammet. Båda är på 90 poäng på universitetsnivå, på avancerad nivå, vilket innebär att man behöver ha läst en pedagogisk utbildning tidigare och ha minst tre års yrkeserfarenhet, innan man är behörig att söka utbildningarna.

Arbetsuppgifter

Specialpedagogen arbetar övergripande på organisationsnivå inom förskola/skola och stödjer personal, så att de kan arbeta med eleverna på bästa sätt. Specialpedagogen kan göra utredningar om elevers behov av stöd, skriva åtgärdsprogram (ÅP) och i vissa fall även göra specifika insatser för en elev eller mindre elevgrupper.

Specialläraren arbetar mer direkt med elever, har läst en specifik inriktning för fördjupad kunskap inom läs/skriv, matematik eller hörselnedsättning. Specialläraren arbetar vanligen inte på organisationsnivån, utan direkt mot elevgruppen, i samarbete med övrig personal. Denne kan också göra kartläggningar och ÅP.

Arbetsmiljö

Båda yrkesgrupperna arbetar inom alla skolformer. Det är viktigt att vara flexibel och stresstålig. Man kan vara anställd centralt av kommunen eller direkt på en skola.

Rulla till toppen