Lön Begravnings- och krematoriepersonal Skåne

Snittlön Begravnings- och krematoriepersonal i Skåne

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Skåne Län

Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.

Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.

Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.


Information om yrket

Att arbeta som begravnings- och krematoriepersonal är att få följa med en människa till den sista vilan. Personalen är anställda av Svenska kyrkan då det är de som har uppdraget från riksdagen att begrava alla svenska medborgare oavsett eventuell religionstillhörighet.

Arbetsuppgifter

Arbetet består i att medverka vid begravningsceremonier och gravsättningar. Att ha service och tillsynsansvar för de krematorieugnar som är i bruk. Att utföra kremation inklusive det för- och efterarbete som krävs. Vissa administrativa uppgifter ingår oftast i tjänsten. Det är viktigt att arbetsuppgifterna utförs utifrån den etik som uppgifterna kräver.

Arbetsmiljö

Att arbeta med begravnings- och kremationsuppgifter är att vara en del av något större. Arbetsmiljön innebär att möta människor i sorg. Du är en del av ett större arbetslag samt en kyrkogårdsförvaltning som ingår i Svenska kyrkan. Miljön präglas av varierande arbetsuppgifter i en respektfull miljö. Att arbeta nära döden kan vara krävande men erfaren personal finns alltid att stödja sig på.

Rulla till toppen