Snittlön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. i Skåne
- Män 2022: 34500/mån
- Kvinnor 2022: 33800/mån
- Medel 2022: 34000/mån
Skåne Län
Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.
Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.
Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.
Information om yrket
Arbetet som behandlingsassistent eller socialpedagog går ut på att ta hand om barn, ungdomar och vuxna som har svåra problem. Vanligtvis rör det sig om människor med funktionshinder, men det kan också vara de som mår dåligt av sin hemmiljö, eller på grund av missbruksproblematik. För att få arbeta som behandlingsassistent/socialpedagog krävs oftast eftergymnasial utbildning på Folkhögskola eller Yrkeshögskola. Vidare arbetar behandlingsassistenter/socialpedagoger vanligtvis inom offentlig sektor.
Arbetsuppgifter
Som behandlingsassistent/socialpedagog innebär arbetet att vara kontaktperson för en eller flera människor. Dessa människor får behandlingsassistenten/socialpedagogen ett personligt ansvar för. A och O är att samtala med personen/personerna för att på så vis få denne/dessa att förändra sin livssituation. Dels för att kunna bli mer självständig, dels för att må bättre på både kort och lång sikt.
Arbetsmiljö
Då behandlingsassistenter/socialpedagoger arbetar med människor som har svåra fysiska och psykiska problem, innebär det också att arbetet är psykiskt krävande. Behandlingsassistenten/socialpedagogen arbetar under mycket stort ansvar, vilket ställer krav på ständig koncentration. Beroende på vem/vilka behandlingsassistenten/socialpedagogen tar hand om, kan denne ibland utsättas för hotfulla situationer.