Lön Byggnads- och ventilationsplåtslagare Skåne

Snittlön Byggnads- och ventilationsplåtslagare i Skåne

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Skåne Län

Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.

Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.

Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.


Information om yrket

Marknaden har just nu en stor brist på byggnads- och ventilationsplåtslagare. Det innebär att det är enkelt att få jobb. Byggnads- och ventilationsplåtslagare har ett hantverksyrke och arbetar med att tillverkas och montera plåtdelar. För att bli byggnads- och ventilationsplåtslagare bör man gå bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri på gymnasiet, alternativt motsvarande utbildning på komvux.

Arbetsuppgifter

Byggnads- och ventilationsplåtslagare arbetar med att tillverka och montera ventilationstrummor och andra plåtdelar på byggnader. Service och funktionskontroller av dessa ingår också i arbetet.

Arbetsmiljö

Byggnads- och ventilationsplåtslagare arbetar en stor del av arbetsdagen på en byggarbetsplats, och måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper. Det är vanligt att man behöver utföra arbeten på hög höjd. Då används byggnadsställningar och annan säkerhetsutrustning. Ibland kan detta arbete ske utomhus, därför behöver man tåla väder och vind. Byggnads- och ventilationsplåtslagare får mycket motion i sitt dagliga arbete då det ofta är fysiskt krävande.

Rulla till toppen