Snittlön Cell- och molekylärbiologer m.fl. i Skåne
- Män 2022: ../mån
- Kvinnor 2022: ../mån
- Medel 2022: 41600/mån
Skåne Län
Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.
Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.
Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.
Information om yrket
Cell- och molekylärbiologer arbetar och har djup kunskap inom livets mindre beståndsdelar, celler och biomolekyler. Det finns flera olika typer av branscher som cell- och molekylärbiologer kan arbeta inom, bland annat forskning, utbildning, miljövård eller produktion av läkemedel eller livsmedel. Vanligast är dock att man arbetar inom forskning.
Arbetsuppgifter
Om man som cell- och molekylärbiolog arbetar inom forskning arbetar man vanligtvis på ett laboratorium. Arbetsuppgifterna kan då bestå av att odla bakterie- eller andra cellkulturer, analysera prover, testa olika läkemedel på levande vävnader, utveckla nya analysmetoder och sammanställa resultat och statistik i rapporter. Framförallt inom akademisk forskning är det viktigt att publicera artiklar och essäer.
Arbetsmiljö
Cell- och molekylärbiologer arbetar vanligtvis i laboratorium. Det är viktigt att ta hänsyn till säkerhetsföreskrifter, som kan variera mellan olika laboratorium. Ibland kan vissa maskiner orsaka buller, vilket kräver hörselskydd. Som biolog samarbetar man mycket med andra yrkesgrupper på labbet, exempelvis kemister, biokemister, laboratorieingenjörer och laboratorieassistenter.