Snittlön Kriminalvårdare i Skåne
- Män 2022: 30100/mån
- Kvinnor 2022: 29000/mån
- Medel 2022: 29700/mån
Skåne Län
Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.
Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.
Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.
Information om yrket
Kriminalvårdare är den största yrkesgruppen i Kriminalvården. Det är kriminalvårdarna som bemannar landets kriminalvårdsanstalter och häkten. Med anledning av att det råder platsbrist på fängelser och häkten, så rekryterar kriminalvården just nu många fler kriminalvårdare för att kunna klara av sitt uppdrag.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende om det rör sig om ett häkte eller en anstalt. En kriminalvårdare i ett häkte har till främsta uppgift att bevaka att den häktade inte lämnar byggnaden och att den följer eventuella restriktioner i kontakt med omvärlden, vilka anges i häktningsbeslutet. En kriminalvårdare i anstalt måste också arbeta med säkerhetsfrågor genom att se till att de intagna inte lämnar anstalten, men där är uppdraget också att motivera klienten att lämna sitt förflutna och kunna komma tillbaka till samhället som en laglydig medborgare.
Arbetsmiljö
Kriminalvården har en påfrestande arbetsmiljö. Det är en arbetsmiljö med många farliga moment, särskilt om man arbetar på en anstalt med hög säkerhetsklass. Fördelen med arbetsmiljön i kriminalvården är att man alltid arbetar i grupp och det finns ett gott säkerhetsarbete.