Lön Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift Skåne

Snittlön Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift i Skåne

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Skåne Län

Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.

Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.

Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.


Information om yrket

En växtodlare och djuruppfödare som har blandad drift är en lantbrukare som har både djur och odlingar att ta hand om. Lantbrukaren kan vara egen företagare eller anställd som djurskötare och maskinförare . För att försörja sig fullt ut på ett lantbruk så behövs stora arealer och mycket djur för att det ska vara lönsamt.

Arbetsuppgifter

Växtodlingarna sköts efter årstidernas växlingar där man bearbetar för sådd på våren och skörd på hösten. Djuren ingår i produktionen som mjölk- eller köttdjur. Vissa har fjäderfän, grisar eller får. Ofta är det inriktat på ett djurslag i stordrift. Lantbrukaren kan ha turistverksamhet eller inackordering för hästar. Det är också ett administrativt arbete och goda kunskaper i ekonomi och företagsdrift är viktigt.

Arbetsmiljö

Stora maskiner och djur innebär en hög skaderisk och det är viktigt med säkerhetstänkande i alla sysslor. Arbetet innebär kontakt med kemikalier och djur så en viss risk för allergier finns. Men det är också ett omväxlande jobb med frisk luft, kontakt med djur och arbetstiderna är relativt fria.

Rulla till toppen