Lön Bagare och konditorer Skellefteå

Snittlön Bagare och konditorer i Skellefteå

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Skellefteå

Skellefteå tillhör Västerbottens län och staden är en centralort i Skellefteå kommun. Skellefteå är den största kustkommunen i Sverige och här bor idag cirka 72.000 invånare.
Här får du storstadslivets alla möjliga aktiviteter i kombination med långa sandstränder och orörd vildmark. Det bästa av båda världar.
I Skellefteå finns en djupt rotad kultur som är full av kreativitet, jämlikhet och entreprenörskap. Staden kallas även Guldstaden, detta eftersom Boliden AB:s långvariga verksamhet i området och beroende på Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste.

Stadens vanligaste yrke

Skellefte Kraft, kommunens helägda kraftbolag är det näst största svenskägda kraftbolaget i Landet. Traditionellt sett så är Skellefteå en industristad med kända namn som exempelvis Alimak, Boliden AB och Skega. Sedan 1990- talet har många småföretag växt fram inom bland annat IT-sektorn och företag som Tieto och InfoVista kan du hitta i staden.
Den största arbetsgivaren är gruvbolaget Boliden. Företaget producerar guld, zink och koppar.

Utbildning

Här kombineras mindre studieorternas tillgänglighet med resurser från både Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningarna knyter an till både regionens behov och sökandes intresse. Det bedrivs även forskning som fokuserar främst på områdena datorkommunikation, fritid, trä, fritid, omvårdnad samt pedagogiskt arbete.
Yrkeshögskolans utbildningar är förankrade med yrkeslivet. De genomförs med samarbete med företag. Här erbjuds utbildningar inom exempelvis IT, vård/omsorg, teknik och veterinär/zoologi.


Information om yrket

En bagare eller konditor kan antingen ha ett eget konditori eller bageri, eller så är man anställd på ett sådant. Man kan också arbeta på ett bageri i en större butik.

Arbetsuppgifter

En bagare eller konditors arbetsuppgifter består i att baka och utforma bakverk, bröd och tårtor. Det kan vara småkakor, bakelser, smörgåsar, marsipanfigurer, bröllopstårtor eller limpor. Bakverken säljs antingen över disk, eller så bakas de på beställning av kunden. Arbetet handlar om att skapa degar, om jäsning, och om gräddning samt dekorering. Dessutom provar bagaren eller konditorn ofta nya smaksättningar och idéer kring sina bakverk.

Arbetsmiljö

Bagaren eller konditorn arbetar inomhus. Arbetet kan vara fysiskt krävande då tunga lyft förekommer och det kan också vara varmt under arbetet. Det är också mycket noga med hygienen och i regel förekommer krav på uppsatt hår, speciell klädsel och korta naglar. Arbetsdagarna är ofta långa och de tenderar att börja tidigt så att bröd och bakverk är klara tills dess att bageriet öppnar.

Rulla till toppen