Lön Förskollärare Södertälje

Snittlön Förskollärare i Södertälje

  • Män 2022: 30800/mån
  • Kvinnor 2022: 35300/mån
  • Medel 2022: 35000/mån

Södertälje

Södertälje ligger i landskapet Södermanland och är en tätort i Stockholm län. Runt 75 000 människor bor i centralorten och med sin närhet till huvudstaden passerar dagligen mycket trafik och folk genom Södertälje. I staden finns ett mycket rikt kulturliv och en lång tradition av invandring från andra länder. Under 1970-talet kom många finländare och därefter många syrianer hit, främst för att arbeta på de många fabriker som funnits och finns i staden.

I Södertälje har stora företag som Astra Zeneca, Scania och många andra biltillverkare haft en stor betydelse för stadens utveckling. I Södertälje finns också det kända Tom Tits som lär ut naturvetenskap till barn och ungdomar.

De vanligaste yrkena i Södertälje

Några av de vanligaste yrkena i Södertälje är vårdare, maskinoperatör, städare, restaurangyrken och köksbiträde. Både Astra Zeneca och Scania är stora arbetsgivare i staden. Här finns också skolor för att utbilda sig vid, några exempel är:

  • Campus Telge, som samarbetar med en lång rad högskolor och erbjuder de flesta utbildningar man kan tänka sig.
  • Kungliga tekniska högskolan, där man kan ta ett tekniskt basår, eller läsa olika masterprogram med inriktning mot att bli ingenjör eller liknande.
  • I Södertälje finns många folkhögskolor som har många utbildningslinjer, allt från hantverk till kreativa yrken, en av dem är Hagabergs folkhögskola.

Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen