Snittlön Vårdare, boendestödjare i Sollefteå
- Män 2023: 31600/mån
- Kvinnor 2023: 32300/mån
- Medel 2023: 32100/mån
Sollefteå - lev ett rikt liv
I Sollefteå erbjuds invånarna att leva ett liv rikt på tid, upplevelser och livskraft. Med korta avstånd mellan arbete och fritid samt med frånvaron av bilköer kan du njuta av de mäktiga naturupplevelserna och vara aktiv - varje dag.
Sollefteå ligger i ett niplandskap, ett unikt landskap där du hänförs av såväl den mäktiga Ångermanälven som de branta sandväggarna, berg, skog och dalgångar. Kända skidåkare som Ebba Andersson, Frida Karlsson och Sebastian Samuelsson har alla njutit av den vackra naturen på sin väg till världseliten.
Några av de största arbetsgivarna återfinns inom kraft- och skogs näringen men också inom besöksnäringen. Runt omkring Sollefteå finns flertalet byar, alla med vacker natur och goda bostadsmöjligheter oavsett hur du önskar att bo. Här råder ingen bostadsbrist och du får långt mycket mer boende för pengarna än i storstäderna.
Kulturen och historien är ständigt närvarande. Här har människor levat under tusentals år och levt av bland annat jordbruk, jakt och fiske och tack vare det finns här mängder av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och hällristningar. Hällristningarna i Nämforsen visar oss att människor jagade älg och fiskade lax här för runt 4 000-5 000 år sedan. En av de äldsta kyrkorna i bygden är Ramseles gamla kyrka som står på sin plats sedan 1200-talet. Tingshuset är inte alls lika gammalt men räknas till en av de tio vackraste byggnaderna i Sverige.
Information om yrket
En boendestödjare jobbar främst med att stödja och motivera individen i det vardagliga livet. Man behöver vara lyhörd och bra på att se vilka olika behov som finns hos brukaren.
Arbetsuppgifter
Man hjälper till med aktiviteter och allmänt stöd som brukaren kan behöva. Ofta är brukaren någon med en funktionsnedsättning och kan behöva hjälp med allt så som dusch, toalettbesök, eller matning för att klara av livet eller bara vissa saker som exempelvis matlagning. Boendestödjare arbetar även med dokumentation, genomförandeplaner och arbetsplatsmöten för att planera och genomföra allt på ett korrekt sätt.
Arbetsmiljö
Som boendestödjare arbetar man ofta i brukarens eget hem, där de behöver hjälp med vardagen. I vissa fall behöver de ha stöd med sig till arbete eller skola också och då får en boendestödjare avgöra om det är något denne ska utföra eller om det krävs en assistent. Tiderna är ofta väldigt varierande, det kan vara dag, kväll, vardagar och helger.