Lön Cell- och molekylärbiologer m.fl. Stockholm

Snittlön Cell- och molekylärbiologer m.fl. i Stockholm

  • Män 2023: 54500/mån
  • Kvinnor 2023: 46500/mån
  • Medel 2023: 49800/mån

Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många  tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.

Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.

I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.

Lönenivåer

Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.


Information om yrket

Cell- och molekylärbiologer arbetar och har djup kunskap inom livets mindre beståndsdelar, celler och biomolekyler. Det finns flera olika typer av branscher som cell- och molekylärbiologer kan arbeta inom, bland annat forskning, utbildning, miljövård eller produktion av läkemedel eller livsmedel. Vanligast är dock att man arbetar inom forskning.

Arbetsuppgifter

Om man som cell- och molekylärbiolog arbetar inom forskning arbetar man vanligtvis på ett laboratorium. Arbetsuppgifterna kan då bestå av att odla bakterie- eller andra cellkulturer, analysera prover, testa olika läkemedel på levande vävnader, utveckla nya analysmetoder och sammanställa resultat och statistik i rapporter. Framförallt inom akademisk forskning är det viktigt att publicera artiklar och essäer.

Arbetsmiljö

Cell- och molekylärbiologer arbetar vanligtvis i laboratorium. Det är viktigt att ta hänsyn till säkerhetsföreskrifter, som kan variera mellan olika laboratorium. Ibland kan vissa maskiner orsaka buller, vilket kräver hörselskydd. Som biolog samarbetar man mycket med andra yrkesgrupper på labbet, exempelvis kemister, biokemister, laboratorieingenjörer och laboratorieassistenter.

Rulla till toppen