Snittlön Chefer inom handel, nivå 1 i Stockholm
- Män 2023: 70000/mån
- Kvinnor 2023: 56000/mån
- Medel 2023: 62200/mån
Stockholm
Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.
Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.
I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.
Lönenivåer
Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.
Information om yrket
Butikschefer driver ett företag som säljer olika slags varor. Liknande yrken är butiksägare, butiksledare, butiksinnehavare, varuhuschef och butiksansvarig. Att vara butikschef är ett arbete som kräver att man har bra ledaregenskaper, bra service och en organisationsförmåga.
Arbetsuppgifter
Butikschefen tar hand om det ekonomiska inom företaget som till exempel att göra en budget och se till att man följer den. Budgeten visar kostnader som butiken får ha och hur mycket varor som behöver säljas under en viss period. Man ansvarar även för butikens inköp och dess lagerhållning.
Arbetsmiljö
En butikschef kan arbeta i olika slags butiker och varuhus som till exempel klädaffärer eller livsmedelsbutiker. De kan antingen äga butiken själva eller driva en butik som är en del av en butikskedja som ägs av något större företag.
För att kunna bli butikschef är det viktigt att man har goda kunskaper inom ekonomi, budgetering och bokföring. Man bör också kunna marknadsföra sin butik.