Snittlön Farmakologer och biomedicinare i Stockholm
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 62700/mån
- Medel 2023: 61200/mån
Stockholm
Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.
Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.
I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.
Lönenivåer
Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.
Information om yrket
Både farmakologer och biomedicinare arbetar med läkemedel och läkemedelsutveckling. För både farmakologer och biomedicinare är läkemedelsindustrin den vanligaste arbetsplatsen men det är även vanligt att de jobbar på sjukhus och forskar.
Arbetsuppgifter
En farmakolog arbetar med att studera läkemedels verkan i kroppen och vad de får för effekt. Det finns olika inriktningar och specialistområden som till exempel toxikolog och farmakoterapeut.
En biomedicinare studerar hur kroppen fungerar och sjukdomar uppstår och jobbar utifrån detta med att forska och framställa ett läkemedel.
Forskning och utveckling är en stor del för båda arbetsgrupperna, vilket innebär en del experiment och att testa nya hypoteser.
Arbetsmiljö
En laboratoriemiljö är vanlig arbetsplats för både biomedicinaren och farmakologen. Laboratoriemiljön kräver att den som arbetar där har den skyddsutrustning som krävs, arbetar på ett korrekt sätt för att det inte ska bli någon kontaminering och dokumenterar sitt arbete. Men farmakologer och biomedicinare kan även arbeta på myndigheter där de har en mer teoretisk roll som experter.