Snittlön GIS- och kartingenjörer i Stockholm
- Män 2023: 41600/mån
- Kvinnor 2023: 41900/mån
- Medel 2023: 41800/mån
Stockholm
Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.
Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.
I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.
Lönenivåer
Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.
Information om yrket
GIS- och kartingenjörer är specialiserade på att framställa kartor, och kallas ibland även kartografer. GIS står för Geografiska Informationssystem, och är datorbaserade system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografisk information. GIS- och kartingenjörer använder nämligen inte längre papper och penna särskilt ofta, utan datorprogram istället. För att arbeta inom denna yrkesgrupp behöver man gå ett högskole- eller universitetsprogram för GIS-ingenjörer, alternativt lantmätare. Det är viktigt att vara bra på teknik.
Arbetsuppgifter
GIS- och kartingenjörer arbetar med att framställa kartor eller GIS-system som sedan används överallt i samhället. Exempel på var du kan hitta GIS-system i din vardag är i bilar och i GPS-apparater.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön för GIS- och kartingenjörer är vanligtvis ett kontor. Man arbetar stillasittande i princip hela dagen, vilket kan innebära hälsorisker på lång sikt. En GIS- och kartingenjör kan arbeta antingen ensam eller i grupp. Eftersom allt arbete sker digitalt finns möjligheter till distansarbete.