Lön Gymnasielärare Stockholm

Snittlön Gymnasielärare i Stockholm

  • Män 2023: 43400/mån
  • Kvinnor 2023: 44400/mån
  • Medel 2023: 44000/mån

Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många  tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.

Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.

I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.

Lönenivåer

Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.


Information om yrket

Gymnasielärare är anställda på kommunala skolor eller på friskolor. Man arbetar vanligen inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, Komvux eller på folkhögskolor. Gymnasielärare är en bred grupp som innefattar alla olika ämnesinriktningar som elever kan läsa inom gymnasieskolan och därför har de anställda olika utbildningar. Lärarutbildningar läses på universitetsnivå.

Arbetsuppgifter

Exempel på uppgifter är: att undervisa, sätta betyg, vara mentor, samarbeta med kollegor och med elevhälsoteam, ordna föräldramöten och utvecklingssamtal, dokumentera elevers utveckling i ämnena, ha kontakt med vårdnadshavare, känna till regler för CSN, eftersom elever på gymnasiet får studiemedel därifrån, och kunna agera om eleven har för hög frånvaro. Det finns fler uppgifter som kan se olika ut beroende på arbetsplats.

Arbetsmiljö

En lärare behöver kunna samarbeta med kollegor och med elever, vara flexibel och lyhörd. Arbetsmiljön är olika på olika skolor. Det beror dels på den fysiska miljön men också på hur arbetsklimatet är i kollegiet och vilka prioriteringar rektorn gör. Det kan vara stor skillnad på att arbeta inom gymnasiesärskolan, Komvux, folkhögskolor eller att bedriva kurser online jämfört med den vanliga gymnasieskolan.

Rulla till toppen