Lön IT-säkerhetsspecialister Stockholm

Snittlön IT-säkerhetsspecialister i Stockholm

  • Män 2023: 54200/mån
  • Kvinnor 2023: 56600/mån
  • Medel 2023: 54500/mån

Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många  tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.

Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.

I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.

Lönenivåer

Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.


Information om yrket

IT-säkerhetsspecialister är tjänstemän som arbetar med att skydda företags IT-system från intrång, spionage och cyberattacker. Antalet IT-säkerhetsspecialister på svenska företag har ökat i takt med samhällets digitalisering. IT-säkerhetsspecialister är vanligen utbildade inom ämnet på en yrkeshögskola eller har avlagt en examen inom IT från ett universitet.

Arbetsuppgifter

En specialist inom IT-säkerhet utgör en viktig expertfunktion på ett företags IT-avdelning. En IT-säkerhetsspecialist arbetar både förebyggande och reaktivt. Det förebyggande arbetet handlar om att rusta företagets tekniska system i syfte att förhindra IT-relaterade attacker, det kan vara attacker från bedragare, främmande makt eller konkurrerande företag som bedriver spionage. Det reaktiva arbetet handlar om att agera på eventuella intrång och försöka skydda information från att läcka ut samt att försöka spåra vem som gjort intrånget.

Arbetsmiljö

Många IT-säkerhetsspecialister upplever att de har en bra arbetsmiljö. Med hänsyn till deras expertkunskaper har de stora möjligheter att själva bestämma över sin arbetstid och sina arbetsuppgifter. Men det ingår också i uppdraget att vara beredd på att arbeta övertid om något oförutsett skulle inträffa.

Rulla till toppen