Lön Systemförvaltare m.fl. Stockholm

Snittlön Systemförvaltare m.fl. i Stockholm

  • Män 2023: 55600/mån
  • Kvinnor 2023: 54100/mån
  • Medel 2023: 55100/mån

Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många  tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.

Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.

I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.

Lönenivåer

Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.


Information om yrket

Systemförvaltare ansvarar för drift och förvaltning av ett företags alla system. För att få arbeta som systemförvaltare krävs det akademisk utbildning inom systemvetenskap, oftast med inriktning mot affärssystem eller systemutveckling. Ibland ställs det också krav på erfarenhet av programmering. En systemförvaltare arbetar oftast på större privata företag, men kan också arbeta inom offentlig verksamhet, exempelvis inom kommuner och landsting.

Arbetsuppgifter

En systemförvaltare skall se till att företagets system körs på ett effektivt och säkert sätt. Sedvanliga arbetsuppgifter är tekniska felsökningar, användarsupport samt att planera driftsättningar. Därtill kan konfigurationer samt programmeringar ingå i arbetsuppgifterna. Systemförvaltare har olika stort ansvarsområde dels beroende på ett företags storlek, dels beroende på hur många IT-ansvariga som finns inom organisationen.

Arbetsmiljö

Arbetet innebär ett övergripande ansvar över ett företags driftkedja. Att arbeta som systemförvaltare kan därför vara stressigt och det ställs krav på god planeringsförmåga. På större företag krävs det nära samarbete med övriga IT-anställda. På mindre företag, utan någon IT-ansvarig, måste systemförvaltaren kunna arbeta självständigt. Utöver detta är arbetet väldigt statiskt.

Rulla till toppen