Snittlön Laboratorieingenjörer i Stockholms
- Män 2023: 40600/mån
- Kvinnor 2023: 38000/mån
- Medel 2023: 39100/mån
Stockholms län
Länet består av 26 kommuner och ligger i östra Sverige. En av tätorterna i länet är Sveriges huvudstad Stockholm. Stockholms län klassas som det mest folkrika länet eftersom det består av nästan 20% av befolkningen. Ytan är ungefär 6519km² och befolkningen var 2,344 miljoner år 2019. Stockholms läns vapen är indelat i tre delar. Den vänstra delen har blå bakgrund och en bild på sankt Erik, mittendelen har gul bakgrund och en bild på en grip och sista delen, högra delen, har röd bakgrund och en bild på riksäpplet. Några populära sevärdheter i Stockholms län är bland annat Gröna Lund, Vasamuseet, Skansen, Kungliga operan samt kungliga slottet.
Information om yrket
En laboratorieingenjör arbetar med att analysera och kontrollera olika kemiska produkter i ett laboratorium. Som laboratorieingenjör kan man arbeta i flera olika typer av laboratorier, exempelvis inom läkemedelsframställning, forskning, pappersindustrin eller vid universitet och högskolor. Arbetet är flexibelt och intellektuellt stimulerande. För att bli laboratorieingengör krävs någon typ av högskoleutbildning inom kemi, biokemi, biomedicin eller liknande.
Arbetsuppgifter
Som laboratorieingenjör planerar och utvecklar man analysmetoder, som man sedan utför. Man arbetar mycket med avancerade analysmaskiner och datorteknik. Många av analyserna och kontrollerna utförs ofta för att kontrollera vad som finns i vissa produkter, eller för att kvalitétstesta det som framställs. När analyserna är färdiga sammanställer laboratorieingenjören resultaten av dessa i en rapport.
Arbetsmiljö
Laboratorieingenjörer arbetar i laboratorium, som tidigare nämnt finns på många olika platser i samhället. I ett laboratorium finns alltid risker, såsom frätande och brandfarliga kemikalier. Det är därför viktigt att alltid använda säkerhetsutrustning korrekt. Yrket som laboratorieingenjör involverar mycket samarbete med andra yrkesgrupper i laboratoriet, såsom kemister, biologer och laboratorietekniker.