Lön Processoperatörer, papper Strängnäs

Snittlön Processoperatörer, papper i Strängnäs

  • Män 2022: 38600/mån
  • Kvinnor 2022: 35700/mån
  • Medel 2022: 38000/mån

Strängnäs

Strängnäs ligger i Sörmland och har med sin närhet till Stockholm en stadigt växande befolkningen. Staden växer så mycket att det råder bostadsbrist och med det har kommunerna ett ständigt bostadsbehov att arbeta med, även om Strängnäs främst överlåter det åt privata bolag. Dock arbetar invånarna inte bara i Stockholm utan också i de många andra större städer som ligger inom pendlingsavstånd.

Företagsklimatet i Strängnäs ses som "genomsnittligt" och kommunen räknas som den 44:e bästa i landet, vilket är en förbättring, och kommunen har klättrat på denna ranking några år i rad. Kommunen är inte heller nöjd med plats 44 utan strävar efter att ta ytterligare några placeringar. I kommunen finns det över 3 000 företag inom spridda branscher men med övervikt på tjänsteföretag. Den biotekniska industrin är oerhört betydelsefull för kommunen och att Pfizer har nyinvesterat i en ny produktionsanläggning betyder mycket, bland annat att Strängnäs stärks som etableringsort. Andra stora företag, nationella som internationella, som investerat i produktionsanläggningar är SFS Intex, Skanska och Leine & Linde.

Strängnäs kommun har mängder av sevärdheter och natursköna platser och de historiska lämningarna är oftast väldigt nära. Många lockas att besöka till exempel Gripsholms slott med statens porträttsamling i Mariefred och Strängnäs domkyrka samt att promenera längs gator som funnits i "evinnerlig tid".


Information om yrket

Som processoperatörer med arbete inom pappersindustrin jobbar man med att övervaka och styra hela papperstillverkningsprocessen. Man arbetar framförallt via en dator från ett kontrollrum, men ibland även ute på fabriksgolvet. Det är processoperatörens ansvar att se till så att produktionen sker smidigt och effektivt utan onödiga störningar. För att bli processoperatör kan man gå gymnasiets el- och energiprogram eller det industritekniska programmet. Alternativ kan man gå motsvarande utbildning på en yrkeshögskola.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att övervaka och styra papperstillverkningen, utföra stickprov och andra kvalitetskontroller, lösa problem som uppstår och förebyggande underhåll av maskiner.

Arbetsmiljö

Processoperatören arbetar vanligtvis via en dator från ett kontrollrum. Detta innebär en del fysisk inaktivitet. Däremot behöver man ibland befinna sig ute på fabriksgolvet, exempelvis för stickprovstagningar eller för att lösa problem i tillverkningsprocessen. Fabriksmiljöer tenderar att vara bullriga, vilket innebär att hörselskydd måste användas. Yrket som processoperatör kan innebära en del tidspress, men är ett varierande och intressant arbete.

Rulla till toppen