Lön Stenhuggare m.fl. Strängnäs

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Strängnäs

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Strängnäs

Strängnäs ligger i Sörmland och har med sin närhet till Stockholm en stadigt växande befolkningen. Staden växer så mycket att det råder bostadsbrist och med det har kommunerna ett ständigt bostadsbehov att arbeta med, även om Strängnäs främst överlåter det åt privata bolag. Dock arbetar invånarna inte bara i Stockholm utan också i de många andra större städer som ligger inom pendlingsavstånd.

Företagsklimatet i Strängnäs ses som "genomsnittligt" och kommunen räknas som den 44:e bästa i landet, vilket är en förbättring, och kommunen har klättrat på denna ranking några år i rad. Kommunen är inte heller nöjd med plats 44 utan strävar efter att ta ytterligare några placeringar. I kommunen finns det över 3 000 företag inom spridda branscher men med övervikt på tjänsteföretag. Den biotekniska industrin är oerhört betydelsefull för kommunen och att Pfizer har nyinvesterat i en ny produktionsanläggning betyder mycket, bland annat att Strängnäs stärks som etableringsort. Andra stora företag, nationella som internationella, som investerat i produktionsanläggningar är SFS Intex, Skanska och Leine & Linde.

Strängnäs kommun har mängder av sevärdheter och natursköna platser och de historiska lämningarna är oftast väldigt nära. Många lockas att besöka till exempel Gripsholms slott med statens porträttsamling i Mariefred och Strängnäs domkyrka samt att promenera längs gator som funnits i "evinnerlig tid".


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen