Lön Barnskötare Sundsvall

Snittlön Barnskötare i Sundsvall

  • Män 2019: 23000/mån
  • Kvinnor 2019: 24400/mån
  • Medel 2019: 24200/mån

Sundsvall

Sundsvall ligger i Medelpad vid Sundsvallsfjärden i Bottenviken längs Norrlandskusten. Det är Västernorrlands läns största tätort med över 58 000 invånare. Sundsvall fick sina stadsrättigheter redan 1621, men det var först i och med sågverksindustrins framväxt på 1800-talet som staden började växa kraftigt. I slutet av 1800-talet var Sundsvall det mest sågverkstäta området i världen och en av Sveriges rikaste städer. Något som hade mycket stor betydelse för stadens utseende var den stora branden 1888. Efter det fick man bara bygga hus i sten och därför kallas stadskärnan Stenstaden, med många olika arkitekturstilar representerade och som är välbevarad än idag. Kulturmagasinet är en sammanbyggnad av fyra olika hamnmagasin och här ryms både museum som berättar om Sundsvalls historia och bibliotek. 1989 fick magasinet Europa-Nostra-priset och 1989 European Museum of the Year Award.

Många möjligheter till friluftsliv

I Sundsvall är det nära till naturen med många möjligheter till friluftsliv. Bland annat finns 30 mil sammanhängande skidspår runt staden. På Södra Stadsberget finns skidanläggningar och motionsspår och i naturreservatet Norra Stadsberget finns förutom härliga naturområden med biologisk mångfald även ett friluftsmuseum med ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika tidsepoker. Från utsiktstornet Glasspinnen har man en storslagen utsikt över hela Sundsvall.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen