Lön Förskollärare Sundsvall

Snittlön Förskollärare i Sundsvall

  • Män 2022: 30100/mån
  • Kvinnor 2022: 32200/mån
  • Medel 2022: 32100/mån

Sundsvall

Sundsvall ligger i Medelpad vid Sundsvallsfjärden i Bottenviken längs Norrlandskusten. Det är Västernorrlands läns största tätort med över 58 000 invånare. Sundsvall fick sina stadsrättigheter redan 1621, men det var först i och med sågverksindustrins framväxt på 1800-talet som staden började växa kraftigt. I slutet av 1800-talet var Sundsvall det mest sågverkstäta området i världen och en av Sveriges rikaste städer. Något som hade mycket stor betydelse för stadens utseende var den stora branden 1888. Efter det fick man bara bygga hus i sten och därför kallas stadskärnan Stenstaden, med många olika arkitekturstilar representerade och som är välbevarad än idag. Kulturmagasinet är en sammanbyggnad av fyra olika hamnmagasin och här ryms både museum som berättar om Sundsvalls historia och bibliotek. 1989 fick magasinet Europa-Nostra-priset och 1989 European Museum of the Year Award.

Många möjligheter till friluftsliv

I Sundsvall är det nära till naturen med många möjligheter till friluftsliv. Bland annat finns 30 mil sammanhängande skidspår runt staden. På Södra Stadsberget finns skidanläggningar och motionsspår och i naturreservatet Norra Stadsberget finns förutom härliga naturområden med biologisk mångfald även ett friluftsmuseum med ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika tidsepoker. Från utsiktstornet Glasspinnen har man en storslagen utsikt över hela Sundsvall.


Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen