Lön Rektorer, nivå 2 Svedala

Snittlön Rektorer, nivå 2 i Svedala

  • Män 2022: 56400/mån
  • Kvinnor 2022: 55300/mån
  • Medel 2022: 55600/mån

Svedala

Svedala är en tätort som tillhör Skåne län och ligger i Sverige. Svedala har cirka 20.000 invånare. Man kan tro att man pratar om Sverige när man pratar om Svedala då Sverige sedan gammalt ofta kallas för Svedala, men det finns alltså också en ort som heter Svedala. Svedala var tidigare en järnvägsknut men lades sedan ned år 1960. Svedala startade en del butiker och därmed blev området också alltmer populärt. Men liksom andra orter har även Svedala varit en industriort. Företaget Sandvik SRP startade år 1882 och tillverkade först jordbruksmaskiner men efter att teglet blev en viktig tillgång så började man tillverka maskiner ämnade till tegel. Verksamheten står kvar i Svedala idag men de tillverkar istället stenkrossar, främst till gruvorna men också för att krossa sten och mineraler.

Sevärdheter i Svedala

I Svedala finns det många fornlämningar och mycket sevärdheter. Det finns till exempel kyrkor och slott samt minnesstenar. Men förutom det finns det även rikligt med natur och event. Ett event som görs varje år är musikfestivalen Sommarrocken Svedala. Det har blivit det största återkommande eventet i Sverige. Festivalen började arrangeras år 1987 och har sedan dess återkommit och varit mycket populär. 2013 hade festivalen hela 250.000 besökare under de tre dagar som den pågick.


Information om yrket

En rektor är chef för en utbildningsanstalt och leder arbetet på denna. De finns på förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, komvux, folkhögskolor, högskolor och universitet. Som högsta chef har rektorn ansvaret för att leda och planera arbetet på skolan.

Rektorns ansvarsområden

Som rektor har du ansvar för att eleverna ska få en så bra undervisning som möjligt enligt läroplanens mål. Rektorerna fattar beslut om elever, personal och ekonomi. De ansvarar för klassindelningen och ser till att elever får extra stöd vid behov. De anställer lärare och ser till att de får bra möjligheter att utföra sitt jobb och att de får fortbildning. Rektorer ansvarar för budgeten och ser till att arbetsmiljön är bra.

Hur blir man rektor?

De flesta rektorer har en bakgrund som lärare, men de kan också ha varit studie- och yrkesvägledare, socionom, beteendevetare eller personaltjänsteman. Rektorsprogrammet är en akademisk utbildning för skolledare där man får kunskaper i bland annat skoljuridik, mål- och resultatstyrning och skolledarskap.

Rulla till toppen