Snittlön Tandhygienister i Svedala
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 35900/mån
- Medel 2023: 35800/mån
Svedala
Svedala är en tätort som tillhör Skåne län och ligger i Sverige. Svedala har cirka 20.000 invånare. Man kan tro att man pratar om Sverige när man pratar om Svedala då Sverige sedan gammalt ofta kallas för Svedala, men det finns alltså också en ort som heter Svedala. Svedala var tidigare en järnvägsknut men lades sedan ned år 1960. Svedala startade en del butiker och därmed blev området också alltmer populärt. Men liksom andra orter har även Svedala varit en industriort. Företaget Sandvik SRP startade år 1882 och tillverkade först jordbruksmaskiner men efter att teglet blev en viktig tillgång så började man tillverka maskiner ämnade till tegel. Verksamheten står kvar i Svedala idag men de tillverkar istället stenkrossar, främst till gruvorna men också för att krossa sten och mineraler.
Sevärdheter i Svedala
I Svedala finns det många fornlämningar och mycket sevärdheter. Det finns till exempel kyrkor och slott samt minnesstenar. Men förutom det finns det även rikligt med natur och event. Ett event som görs varje år är musikfestivalen Sommarrocken Svedala. Det har blivit det största återkommande eventet i Sverige. Festivalen började arrangeras år 1987 och har sedan dess återkommit och varit mycket populär. 2013 hade festivalen hela 250.000 besökare under de tre dagar som den pågick.
Information om yrket
Tandhygienister arbetar med att behandla och förebygga sjukdomar i munhålan, såsom karies eller tandlossning. Utöver detta ger de råd och vägledning gällande dental hälsa åt patienterna. Tandhygienister samarbetar ofta med tandläkare. Skillnaden mellan dessa två yrkesgrupper är att tandläkare arbetar inuti tänderna, till exempel med att laga karies, medan tandhygienister arbetar utanpå tänderna.
Arbetsuppgifter
En tandhygienists främsta uppgift är att rengöra och putsa tänder för att ta bort tandsten och andra beläggningar. Vidare kan en tandhygienist utföra olika undersökningar, såsom salivprov eller röntgenfotografering, för att upptäcka eventuella sjukdomar eller besvär. Dessutom för tandhygienisten samtal med patienterna för att ge hälsorelaterade råd och tips.
Arbetsmiljö
Tandhygienister arbetar oftast på tandvårdsmottagningar, antingen privata eller statligt ägda. De arbetar i nära samarbete med annan tandvårdspersonal, framför allt tandläkare. De träffar många patienter i det dagliga arbetet. Som tandhygienist måste man förstås hålla hög hygienstandard. Detta innebär att man måste bära munskydd och gummihandskar i arbetet, samt tvätta händerna ofta.