Lön Universitets- och högskolelektorer Svedala

Snittlön Universitets- och högskolelektorer i Svedala

  • Män 2023: 54600/mån
  • Kvinnor 2023: 53000/mån
  • Medel 2023: 53900/mån

Svedala

Svedala är en tätort som tillhör Skåne län och ligger i Sverige. Svedala har cirka 20.000 invånare. Man kan tro att man pratar om Sverige när man pratar om Svedala då Sverige sedan gammalt ofta kallas för Svedala, men det finns alltså också en ort som heter Svedala. Svedala var tidigare en järnvägsknut men lades sedan ned år 1960. Svedala startade en del butiker och därmed blev området också alltmer populärt. Men liksom andra orter har även Svedala varit en industriort. Företaget Sandvik SRP startade år 1882 och tillverkade först jordbruksmaskiner men efter att teglet blev en viktig tillgång så började man tillverka maskiner ämnade till tegel. Verksamheten står kvar i Svedala idag men de tillverkar istället stenkrossar, främst till gruvorna men också för att krossa sten och mineraler.

Sevärdheter i Svedala

I Svedala finns det många fornlämningar och mycket sevärdheter. Det finns till exempel kyrkor och slott samt minnesstenar. Men förutom det finns det även rikligt med natur och event. Ett event som görs varje år är musikfestivalen Sommarrocken Svedala. Det har blivit det största återkommande eventet i Sverige. Festivalen började arrangeras år 1987 och har sedan dess återkommit och varit mycket populär. 2013 hade festivalen hela 250.000 besökare under de tre dagar som den pågick.


Information om yrket

Universitets- och högskolelektorer är lärare på universitet eller högskolor i Sverige. En lektor utbildar därför elever på såväl grundnivå som masternivå inom det ämne han eller hon undervisar i. En universitetslektor har vanligtvis avlagt en doktorsexamen.

Arbetsuppgifter

Den främsta arbetsuppgiften för universitets- och högskolelektorer är att undervisa studenter som läser program eller kurser på universitet och högskolor. Vid sidan av själva undervisningen arbetar universitets- och högskolelektorer med att forska inom sitt ämnesområde. Det är vanligt att universitets- och högskolelektorer skriver kursböcker, avhandlingar och andra forskningspublikationer.

Arbetsmiljö

Universitets- och högskolelektorer har förmånen av att ha en bra arbetsmiljö. Det är vanligt att en universitetslektor fritt får bestämma hur arbetsdagen ska se ut, utöver de undervisningstimmar man är schemalagd på. En lektor har ofta ett eget arbetsrum och har tillgång till ändamålsenliga lokaler för möten och undervisning. Det är dock ett krävande intellektuellt arbete som förutsätter att man får tillräcklig tid för återhämtning och rekreation. Därför har lektorer ofta bra semesterförmåner.

Rulla till toppen