Lön Fartygsbefäl m.fl. Tibro

Snittlön Fartygsbefäl m.fl. i Tibro

  • Män 2022: 48200/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 47800/mån

Tibro

Tibro ligger knappt två mil öster om Skövde i Västra Götalands län. I kommunen bor 11 251 invånare, varav 8 572 i tätorten.

Det som framförallt har satt Tibro på kartan är en mycket lång tradition av trä- och möbelhantverk.
Redan på 1700-talet utvecklade bönder och torpare i trakten sitt hantverkskunnande för att kunna komplettera sina inkomster med att sälja förädlat virke i olika former. I samband med industrialiseringen i mitten av 1800-talet tog möbeltillverkningen fart ordentligt. På 1920-talet började specialiseringen inom möbeltillverkningen och fortsatte att expandera fram till slutet av 1970-talet. I dag finns ett 60-tal företag i branschen på orten. Flera ledande möbelkoncerner finns etablerade i Tibro, bland dem MIO, Tibro Kök, SA Möbler, IRE Möbler och OFFECCT.

På senare år har Tibro och tagit plats som ett viktigt logistikcentrum. Tibro är Skandinaviens största logistikcentrum för möbelindustrin med företaget LGT Logistics AB, med 350 anställda som också är en av de största arbetsgivarna i kommunen. Många som bor i Tibro pendlar dock till Skövde för att arbeta, inte minst på Volvo Powertrain och Volvo Cars som är stora arbetsgivare i regionen.

Kända personer från Tibro är bland annat Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare i enduro, konståkerskorna Viktoria Helgesson och Joshi Helgesson, båda med i Sveriges VM-trupp, och sist men inte minst tennisproffset Robin Söderling som är bördig från Tibro.


Information om yrket

Fartygsbefäl leder arbetet ombord på ett fartyg. De har ansvar för besättningen, passagerarna och lasten. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på vilken typ av fartyg det är, antalet passagerare och typen av last. Fartygsbefälet måste vara en person som är intelligent, bra på problemlösning och en duktig ledare. För att bli fartygsbefäl behöver man gå en treårig högskoleutbildning till sjökapten. Dessutom behövs ett godkänt läkarintyg som bekräftar att man bland annat har fungerande färgseende och hörsel.

Arbetsuppgifter

Fartygsbefälet är fartygets arbetsledare. Den främsta arbetsuppgiften är att leda och motivera besättningen. Vidare ingår en del administrativt arbete, exempelvis möten med andra arbetsledare eller kontakt med hamnar och kustbevakning.

Arbetsmiljö

Fartygsbefäl arbetar ombord på fartyg, tiden man spenderar på fartyget varierar, allt från enstaka dagar till flera månader. Detta kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att man inte blir sjösjuk lätt. Däremot är det ett varierande arbete, med mycket social interaktion.

Rulla till toppen